стрес очи

Високите нива на стрес за продължително време могат да повлияят негативно на редица органи в тялото, включително на нашите очи. Ето кои са основните проблеми, които заплашват очното здраве…

Трептене и тикове на клепачите

Треперенето на окото е една от най-честите прояви на стреса на очно ниво. На отделения при стресови ситуации адреналин в тялото, реагира не самото око, а Мюлеровия мускул, който поддържа горния клепач високо.

Проблемът е временен и не изисква лечение. Обикновено се появява при студенти по време на сесия или при специалисти, затрупани от работа, които гонят краен срок за изпълнение на задачите. За по-бързото му преодоляване помага:

  • прилагане на нежен масаж на клепачите
  • увеличаване на часовете сън през нощта
  • намаляване приема на кофеинови напитки
  • избягване на тютюнопушенето

Блефарит – една от потенциалните последици на продължителния стрес върху нашите очи

С термина се означава възпаление на клепачите. Това е друга типична последица от стреса върху очите. Симптоми на заболяването са очна сухота, сърбеж и зачервяване на очите, зрителна умора, замъглено зрение. Лечението може да се подпомогне с прилагане на изкуствени сълзи и поддържане на отлична хигиена на клепачите и миглите.

Ретинални проблеми

При много високи нива на стрес е възможно да се стигне до проблеми с ретината и по-специално с нейната централна част – макулата. Това на свой ред би могло да доведе до:

  • намаляване на централното зрение
  • замъглено зрение
  • деформация на образа
  • поява на черни плаващи точки пред очите

Подобни оплаквания се срещат най-често при хората между 20 и 50 години. За подобряване състоянието на очите помага намаляването на стреса и увеличаване продължителността на нощната почивка.

Амавроза – друг възможен проблем, с който могат да се сблъскат нашите очи в резултат на високия стрес

Понятието се използва за означаване на частична или пълна загуба на зрението (слепота), за която липсват видими увреждания на окото. Състоянието би могло да възникне при постоянен и интензивен стрес. По правило изчезва също толкова внезапно, колкото се появява. За да се изключат други причини за появата му, е желателно да се проведе офталмологичен преглед.

Изключително важно е при поява на някои от споменатите последици на хроничния стрес върху нашите очи да подкрепим очното здраве с…

Околут Комби/Ocolut® Combi – мощен офталмопротектор за здрава ретина и добро зрение. Продуктът е с изцяло природен състав и е първият на българския пазар, който съдържа всички необходими очни пигменти и антиоксиданти.

Всяка растителна капсула (VGcaps) гарантира оптимално количество лутеин (10 mg), зеаксантин (750 μg), астаксантин (2 mg), проантоцианидин (50 mg). Това са четирите най-мощни протекторa на зрението, които осигуряват пълна пигментна и съдова защита за очите.

Продуктът е особено подходящ за хора с висок риск от очни заболявания (пушачи, хипертоници, пациенти с понижена зрителна острота).

Няма данни за нежелани ефекти дори при продължителна употреба. Идеален за вегани и вегетарианци. Наличен е в онлайн магазин МоМо на адрес www.momo.bg и в цялата аптечна мрежа.

borola