храни полезни за очите

Лятото предлага изобилие от вкусни храни, полезни за очите. Плодовете и зеленчуците са основен източник на витамини, фибри, минерали и фитохимикали, които се борят с възпалението и укрепват имунната система. Здравословното хранене е добро не само за вашето сърце и цялостно благосъстояние – то може да помогне и за предотвратяване на множество очни заболявания. Това включва сухота в очите, възрастово-обусловена макулна дегенерация, глаукома и много други проблеми със зрението. Тъй като балансираната диета е също толкова важна, колкото редовните очни прегледи, в следващите редове предлагаме 4 летни изкушения, които са не само вкусни, но и полезни.

Домати

Доматите са отличен източник на няколко мощни антиоксиданта: ликопен, лутеин и бета-каротин. Доказано е, че тези хранителни вещества предпазват очите от увреждане, предизвикано от светлина, като помагат на зрителния анализатор да филтрира вредните лъчи. Доматите съдържат мед, много необходим минерал за очите, който помага за поддържане на тяхната пигментация за по-дълго време. Така поддържа очите ярки и красиви, докато остарявате. Изследванията дори предполагат, че поради способността на медта да подобрява връзката между очните тъкани, тя може да бъде претендент за естествено лечение на късогледство.

Горски плодове – сред любимите храни, полезни за очите

Горските плодове също имат роля в поддържането на очното здраве. Ягодите са богати на витамин С, който премахва торбичките под очите и поддържа съединителната тъкан здрава. Те са пълни с антиоксиданти, фибри и други фитохимикали, които помагат за предотвратяване на сухота в очите и свързани с възрастта заболявания, като глаукома. След това идват боровинките и къпините. Те притежават мощни противовъзпалителни свойства, стабилизиращи колагена. Не само предотвратяват запушвания в артериите на ретината, но и понижават високото кръвно налягане.

Диня

Динята е любим плод на мнозина, който прави чудеса и с очите. Динята е чудесен източник на витамин А, който помага за производството на важни пигменти в ретината на окото, създавайки силна защита срещу свързаната с възрастта макулна дегенерация.

Листни зеленчуци

Кейлът, заедно със спанака и другите листни зеленчуци, съдържа два от най-важните антиоксиданти за здравето на очите: зеаксантин и лутеин. Тези растителни форми на витамин А помагат за предотвратяване на сериозни очни заболявания като глаукома, сухота в очите и катаракта. Макулата, частта от окото, която го предпазва от светлинно увреждане, ги съхранява и използва, за да филтрира отблясъците от дигиталните екрани и други форми на синя светлина.

Към тези храни, полезни за очите, добавете природен офталмопротектор

Специалистите по очно здраве у нас препоръчват прием на Околут Комби / Ocolut® Combi за профилактика и овладяване на най-разпространените очни болести. Този натурален офталмопротектор е първият у нас, който осигурява пълна пигментна и съдова защита на зрителния анализатор.

Ползите от природния продукт за очното здраве се дължат на рационалната комбинация от най-мощните протектори на зрението:

  • лутеин (10 mg)
  • зеаксантин (750 μg)
  • астаксантин (2 mg)
  • проантоцианидин (50 mg)

Съставките са съчетани така, че взаимно да се допълват и да подсилват ефекта си. При редовен прием резултатът е възстановяване плътността на макулния пигмент, по-добра зрителна острота, забавено стареене на очите, предпазване и възстановяване на съдовете на ретината. Продуктът се дозира по 1 капсула дневно, след хранене, което го прави икономически изгоден и улеснява придържането към терапията. Напълно безвреден е, дори при продължителна употреба.

borola