причини за късогледство

Науката е все по-близо до разгадаването на водещите причини за късогледство и стратегиите, чрез които да им противодействаме. Според ново изследване комбинацията от наличието на пет генетични варианта и повишеното време, посветено на образование може да се окаже опасна за зрението.

Късогледството е широко разпространено зрително нарушение. Често се развива в детска възраст и може да доведе до необратимо увреждане на зрението при възрастни хора. Учените предполагат, че състоянието се причинява от съчетанието на генетична предразположеност, ограничено време, прекарано на открито, и продължителни години, посветени на обучение.

Повече за любопитното проучване

Генетичните изследвания са идентифицирали повече от 450 генетични варианта, свързани с повишен риск от късогледство. Но малко от тях са показали, че негативната зависимост се проявява специално при хора с определен начина на живот. За целите на новото проучване изследователите използват генетични и здравни данни на повече от 340 000 участници с европейски произход. Те извършват проучване за целия геном, за да идентифицират конкретни варианти, които правят хората по-податливи на късогледство в комбинация с интензивен обучителен процес. Резултатите сочат, че колкото повече време прекарват в учебните заведения хората с петте генетични варианта, толкова по-висок е риска да развият миопия.

Негативната зависимост важи особено за участниците, които са получили образование на университетско ниво. Три от тези генетични варианта са били неизвестни преди. Другите два са открити в проучвания сред източноазиатски кохорти, където около 80% от децата стават късогледи. За сравнение около 30% от децата на Запад развиват миопия.

Изследователите констатират, че тези открития предоставят нови перспективи за изучаване на биологичните пътища, които причиняват късогледство. Те уточняват, че са необходими повече изследвания по темата, за да се разгадае как генетиката взаимодейства с начина на живот, за да се развие късогледство. Ръководителят на експеримента напомня, че освен че изисква носенето на очила или контактни лещи, късогледството е водеща причина за трайно зрително увреждане.

Независимо какви са конкретните причини за късогледство, природата има универсално средство за превенция!

Природният продукт Околут Комби / Ocolut® Combi е мощен офталмопротектор. Това е първото натурално средство у нас, което обединява в състава си всички необходими пигменти и антиоксиданти за очи – лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин. Приемът на продукта осигурява пълна грижа за очите и зрението при късогледство, катаракта, повишено очно налягане, сухота в очите, затруднено нощно виждане и други рефракторни нарушения. Повлиява благоприятно редица симптоми, включително и тези, свързани с късогледството. Не е за пренебрегване фактът, че природният продукт предпазва зрението и от увреждащите влияния на технологичните устройства, които са навсякъде около нас. Приема се по 1 растителна капсула дневно, след хранене, което го прави икономически изгоден. Подходящ е за вегани и вегетарианци. За оптимални резултати се препоръчва продължителна терапия. Няма данни за противопоказания и странични ефекти.

borola