Side Menu

Последни публикации

късогледство

Хората с късогледство развиват ли старческо далекогледство?

Макар и да звучи по детски наивно, този въпрос не е лишен от логика и вълнува много зрели хора. Колкото и невероятно да звучи, специалистите са единодушни – страдащите от късогледство (миопия) в определен етап от живота си също развиват старческо далекогледство (пресбиопия).

Какво се случва, когато късогледството „срещне“ старческото далекогледство?

Обикновено късогледството възниква в ранна училищна възраст. Ако своевременно не се вземат мерки за корекция на зрението на засегнатото дете, намалената зрителна острота, при която изображението се получава пред ретината, остава за цял живот.

За разлика от късогледството, чиято начална изява е в детството, първите симптоми на далекогледството, дължащо се на възрастта, се проявяват между 40 и 45-годишна възраст. Състоянието, при което образът се получава зад ретината и окото не може да фокусира близко разположени обекти, е част от процеса на стареене. Предвид факта, че пресбиопията е физиологичен процес, който няма как да се избегне, изводът е ясен – тя засяга и страдащите от късогледство.

Когато миопията е съпроводена от старческо далекогледство, се случва нещо изключително интересно. Хората с късогледство, които използват очила за далечно виждане, са принудени да ги махнат, за да виждат добре на близко разстояние. Това само по себе си е невероятно, но в никакъв случай не означава, че късогледството е намаляло или изчезнало. Точно обратното – щом очилата или контактните лещи, станат неудобни за близко виждане, пресбиопията е започнала да се проявява. Акомодацията (неволева функция на зрителния анализатор) отслабва и все по-малко може да компенсира далекогледството, което става явно. Именно поради това хората с късогледство започват да чувстват затруднения в зрението на близка дистанция. Поради специфичните възрастови изменения, които настъпват в зрението на страдащите от миопия, твърде вероятно е те да започнат да носят очила за далечно разстояние значително по-късно, отколкото хората, които преди не са имали проблеми със зрението. Независимо дали са се спрели на очила, или лещи, за да коригират зрението, трябва да разполагат с два отделни чифта – един, който да им позволява да виждат наблизо, и друг – надалече. Ако искат да си спестят това неудобство могат да заложат на прогресивни очила и мултифокални контактни лещи, които позволяват да се вижда ясно едновременно на всички разстояния. Лазерната корекция на зрението също е разумна алтернатива за корекция на пресбиопия.

Кое е най-мощното природно средство за допълващо лечение на пресбиопия при хора с късогледство?

Офталмолозите напомнят на страдащите от късогледство, че приемът на пигменти и антиоксиданти за очи е неизменна част от терапевтичния подход при пресбиопия. Оптимално количество и максимално пречистени дози от тези незаменими вещества със силно изразен съдово-протективен ефект се съдържат в мощния офталмопротектор Околут Комби/Ocolut® Combi. Лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин във всяка растителна капсула на този изцяло натурален продукт допринасят за доброто зрение, като осигуряват пълна пигментна и съдова защита на очите. Околут Комби е напълно безвреден, не предизвиква нежелани ефекти и е подходящ за продължителна употреба.

borola

0 коментара

1

Коментари

avatar