пресбиопия при късогледство

Колкото и невероятно да звучи, специалистите са единодушни – появата на пресбиопия при късогледство (миопия) е напълно възможна. В следващите редове ще се фокусираме върху това какво се случва, когато късогледството „срещне“ възрастовото далекогледство.

Повече за появата на пресбиопия при късогледство

За разлика от късогледството, чиято начална изява е в детството, първите симптоми на пресбиопия (възрастово далекогледство) се проявяват между 40 и 45-годишна възраст. Състоянието, при което образът се получава зад ретината и окото не може да фокусира близки обекти, е част от стареенето. Предвид факта, че пресбиопията е физиологичен процес, който няма как да се избегне, изводът е ясен – тя засяга и страдащите от късогледство.
Когато миопията е съпроводена от пресбиопия, се случва нещо изключително интересно. Хората с късогледство, които използват очила за далече, са принудени да ги махнат, за да виждат добре наблизо. Това само по себе си е невероятно, но в никакъв случай не означава, че късогледството е намаляло или изчезнало.

Щом очилата или контактните лещи станат неудобни за близко виждане, пресбиопията е започнала да се проявява

Акомодацията (неволева функция на зрителния анализатор) отслабва и все по-малко може да компенсира далекогледството. Именно поради това хората с късогледство започват да чувстват затруднения при фокусиране на близко разстояние.

Поради специфичните възрастови изменения в зрението на страдащите от миопия, твърде вероятно е те да започнат да носят очила за далече по-късно. Независимо дали са се спрели на очила, или на лещи, за да коригират зрението, засегнатите трябва да разполагат с два отделни чифта. Първият, който да им позволява да виждат наблизо, вторият – надалече. Ако искат да си спестят това неудобство, могат да заложат на прогресивни очила и мултифокални контактни лещи. Тези средства позволяват да се вижда ясно едновременно на всички разстояния. Лазерната корекция на зрението също е разумна алтернатива за справяне с пресбиопия.

Най-мощното природно средство за допълващо лечение на пресбиопия при късогледство

Офталмолозите напомнят на страдащите от късогледство, че приемът на пигменти и антиоксиданти за очи е неизменна част от терапевтичния подход при пресбиопия. Оптимално количество от тези незаменими вещества със силно изразен съдово-протективен ефект се съдържат в мощния офталмопротектор Околут Комби/Ocolut® Combi. Лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин във всяка растителна капсула на този продукт осигуряват пълна пигментна и съдова защита на очите.

Околут Комби е напълно безвреден. Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции. Има отлична поносимост и е подходящ за продължителна употреба. Дозира се по 1 растителна капсула на ден, след хранене. Наличен е на сайта www.momo.bg, в магазини „Здраве и природа“ и в аптечната мрежа в страната.

borola