катаракта причини

Нормално лещата на окото ни е напълно прозрачна и пропусклива за светлина. Поради различни причини обаче тя може да се замъгли, да намалее притока на светлина към ретината и да се влоши драстично зрението. Тогава говорим за катаракта. Кои са причините за катаракта и как да предпазите очите си от вредното им влияние?

Катаракта – причини

Развитието на катаракта се счита за нормално явление, последствие от напредването на възрастта. С течение на времето се появяват дегенертивни изменения в белтъчната структура на очната леща, което предизвиква замъгляването й. Настъпването на тези изменения може значително да се ускори под влияние на някои силно предразполагащи към развитие на катаракта причини. Сред тях се открояват:

– тютюнопушене

– развитие на диабет

– прием на стероидни лекарствени продукти

– непълноценно хранене

– чести травми в областта на главата

– подлагане на лъчетерапия

– оксидативен стрес (недостатъчен прием на антиоксиданти за неутрализиране на свободните радикали)

Катаракта – симптоми

Нарушената светлинна пропускливост на лещата на окото води до влошаване на зрението. Най-характерните за катаракта симптоми са:

– намалено зрение

– замъглено и размазано зрение

– силна чувствителност към светлина

– намален контраст на цветовете в зрителното поле

Как да се предпазите от катаракта?

Основната превантивна мярка е насочена към избягване влиянието на споменатите причини за развитие на катаракта. Сред тях обаче има и такива, които е практически невъзможно да избягваме напълно. Затова за намаляване на риска от катаракта се препоръчва полагане на качествена грижа за очите и профилактичен прием на офталмопротективни продукти. Това важи най-силно за хората, постоянно изложени на влиянието на някои от горепосочените причини за катаракта.

Oфталмолозите, които редовно предписват на своите пациенти офталмопротективни продукти, не крият адмирациите си към продуктите Околут/Ocolut®. Лекарската практика и клиничните проучвания показват, че тази серия продукти може значително да допринесе за предпазване и подобряване на зрението при страдащите от най-различни очни болести, включително катаракта.

Влиянието на рисковите за развитие на катаракта причини може да се намали с прием на Околут Дуо/Ocolut® Duo. Този продукт осигурява двойна пигментна защита на очите и качествена профилактика на зрението. При вече развила се катаракта може да се разчита на пълната пигментна и съдова защита на очите, предлагана от Околут Комби/Ocolut® Combi.

 

Save

borola