алергичен конюнктивит

Значителна част от хората страдат от алергичен конюнктивит през пролетните месеци. Това предупреждава офталмологът д-р Фернандо Ловет, който е съосновател на испанската клиника „Бавиера“.

Най-честата причина за оплакването по това време на годината са полените (цветният прашец). По-рядко в основата му стоят други алергени като прахови акари, животинска козина, козметични съставки.

Представяме ви препоръките на д-р Ловет за борба с дразненето в очите, причинено от полени.

Съвети в полза на хората с алергичен конюнктивит от полени през пролетта

Като първа и най-важна стъпка срещу алергичния конюнктивит д-р Ловет посочва органичаване на контакта с алергена. В случая с полените, става дума за това:

  • да се избягва излизането навън в дните с висока поленова концентрация във въздуха

В този ред на мисли при високи нива на полени не бива да се спортува на открито, да се коси градината или да се мете терасата.

По думите на д-р Ловет следващото важно нещо е очите да се поддържат хидратирани. В противен случай очната сухота, характерна за заболяването, може да доведе до дразнене, сърбеж и парене.

За осигуряване на добра хидратация на очите специалистът препоръчва употребата на капки тип изкуствена сълза или физиологичен разтвор. Тези две средства ефективно овлажняват очната повърхност и намаляват дискомфорта в очите.

Друга препоръка, която дава д-р Ловет, е ръцете да се мият често и да се избягва търкането на очите

„Важно е ръцете да са чисти, но още по-важно е да не се търкат очите. Причината за последното е, че може да се стигне до спукване на малък кръвоносен съд и вътрешен кръвоизлив в окото“. На това обръща особено голямо внимание д-р Ловет.

Последната, но не и по важност препоръка на офталмолога е да се носят слънчеви очила. Това той обосновава с факта, че очилата възпрепятстват навлизането на прах и полени в очите. Освен това намаляват дискомфорта при излагане на светлина, характерен за алергичния конюнктивит.

Водещи български специалисти офталмолози допълват, че профилактиката и лечението на алергичен конюнктивит през пролетта включва още…

  • прием на най-важните пигменти и антиоксиданти за очи

Тези вещества са абсолютно необходими, защото:

  • повлияват възпалението
  • служат като храна за окото
  • предпазват очните клетки от действието на свободните радикали

Оптимално количество пигменти и антиоксиданти за очи се съдържат в продуктите с марка Околут:

  • Околут/Ocolut® (за добро зрение и пигментна защита)
  • Околут Дуо/Ocolut® Duo (за доброто зрение и двойна пигментна защита)
  • Околут Комби/Ocolut® Combi (за здрава ретина и добро зрение)

Продуктите осигуряват пълна грижа за очите. Гарантират подобряване на зрението при страдащите от различни очни заболявания. За постигане на оптимален резултат се препоръчва по-продължителен прием.

Консултирайте се с вашия фармацевт кой е най-подходящия продукт за вас и вашето дете.

borola