болни от глаукома

Болни от глаукома не бива да използват предпазни маски за лице с високо ниво на защита FFP2, докато тренират. В противен случай рискуват да увеличат вътреочното налягане. За това предупреждава международен екип от учени, сред които и изследователи от университета в Гранада (UGR), Испания.

Учени с важна препоръка към всички болни от глаукома относно защитните маски за лице

Страдащите от глаукома да носят хирургическа предпазна маска по време на тренировка. Препоръката е на изследователи от:

  • катедрите по Оптика и по Физическо възпитание и спорт на университета в Гранада
  • университета в Нинбо, Китай
  • отделението по Офталмология в болница Virgen de las Nieves в Гранада

Повод за препоръката е гореспоменатото изследване. То оценява ефекта от използването на хирургическа предпазна маска за лице и такава с високо ниво на защита FFP2. Участниците са 13 на брой и са с диагноза откритоъгълна глаукома. За целите на проучването те изминават разстояние от 400 м при експериментални условия, като:

  • веднъж носят маска FFP2
  • друг път използват хирургическа маска
  • трети път са без маска

Учените измерват стойностите на вътреочното налягане на всеки 80 м при изходни условия и след кратка почивка. Това се повтаря за всеки от 3-те случая.

При анализа на резултатите изследователите забелязват, че…

Подобна зависимост не е наблюдавана при използването на хирургическа маска и ходенето без маска. Стойностите на вътреочното налягане преди физическата активност са сходни и в 3-те случая.

Резултатите дават основание на изследователите да смятат, че пациентите с глаукома трябва да използват с приоритет хирургическа маска пред маска FFP2. По думите им това ще помогне на засегнатите от опасното очно заболяване да поддържат ниски стойности на вътреочното налягане.

Още един съвет към всички болни от глаукома…

Специалисти офталмолози у нас горещо препоръчват успоредния прием на следните два природни продукта за понижаване на вътреочното налягане:

Околут Комби/Ocolut® Combi е първият природен продукт на българския пазар, който съдържа всички необходими пигменти и антиоксиданти за очи. Всяка негова капсула е рационална комбинация от най-мощните протектори на зрението – лутеин (10 mg), зеаксантин (750 μg), астаксантин (2 mg) и проантоцианидин (50 mg). Иновативната формула осигурява пълна грижа за очите и гарантира подобряване на зрението при страдащите от различни очни болести.

ТриОмега 1000+/TriOmega® 1000+ снабдява очите с незаменимите омега-3 мастни киселини (стандартизирани за EPA/DHA) и витамин Е в активната му форма (токоферол).

Благодарение на взаимодопълващото си действие продуктите понижават успешно вътреочното налягане. Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции. Подходящи са за продължителен прием.

borola