вредно за очите

Според някои проучвания прекаляването с консумацията на кафе е вредно за очите. Няма убедителни данни, които доказват причинно-следствената връзка между пиенето на кофеиновата напитка и увреждане на зрението. Но изследователи установяват, че възрастните, които пият 3 или повече чаши кафе на ден, имат 66% по-висок риск от развитие на глаукома, отколкото тези, които не пият кафе. Глаукомата е едно от най-опасните очни заболявания. Ако не се открие и овладее своевременно, крие риск от необратима загуба на зрението. В следващите редове споделяме какво знаем до момента за връзката между консумацията на кафе и очното здраве.

Вредно ли е кафето за очите според проучвания по темата?

Връзката между консумацията на кафе и зрението е сложна. Възможно е ефектите от кофеиновите напитки да са различни при отделните хора. Изследване от 2012 г. предполага, че пиенето на големи количества кафе може да увеличи риска от глаукома, особено при наличие на наследствена обремененост. Според резултатите негативната зависимост е най-силна сред жените с фамилна анамнеза за глаукома. Хората, които са консумирали 500 мг или повече кофеин на ден, са били склонни към по-висок риск от глаукома, отколкото приемалите по-малко от 125 мг кофеин на ден. Но разликата не е статистически значима.

Глаукомата е група състояния, характеризиращи се с увреждане на зрителния нерв. Това е втората водеща причина за слепота в световен мащаб. Най-често срещаният тип глаукома, първичната откритоъгълна глаукома, протича с хронично повишаване на вътреочното налягане.

В проучване от 2021 г. част от същите изследователи оценяват риска от глаукома при над 120 000 редовно пиещи кафе и чай. Те не откриват връзка между пиенето на кафе и глаукомата като цяло. Но изследователите установяват повишен риск при хора, които консумират повече от 321 мг кофеин на ден и чиито гени показват предразположеност към по-високо очно налягане.

В по-малко проучване от 2020 г., използващо данни от Южна Корея, изследователите откриват негативна зависимост между пиенето на кафе и риска от глаукома при мъжете, но не и при жените.

Как кафето влияе върху зрението?

Някои изследвания предполагат, че кафето може да увеличи налягането в окото. Също така е вероятно да вдигне нивата на аминокиселина, наречена хомоцистеин, която е свързана с повишен риск от глаукома. През последните години има все повече доказателства, че кофеинът свива кръвоносните съдове в окото и намалява притока на кръв към тази деликатна зона. Незадоволителното кръвообращение е предпоставка за увреждане на зрителния нерв от глаукома.

Трябва да отбележим, че някои проучвания все пак свързват пиенето на кафе с известни ползи за очното здраве, по-конкретно с по-нисък риск от развитие на катаракта. Заболяването, известно още като старческо перде, е водеща причина за слепота в световен мащаб. Необходими са още изследвания по темата, но има данни, че кофеинът може да потисне оксидативния стрес в очната леща.

Напълно безопасно природно средство за профилактика на зрението

За да се погрижим по най-добрия начин за очното здраве по напълно безопасен и натурален път, офталмолозите у нас препоръчват прием на Околут Комби / Ocolut® Combi. Това е първият природен офталмопротектор у нас, който съчетава всички необходими пигменти и антиоксиданти за очи. Всяка растителна капсула (VGcaps) доставя на организма четири специално подбрани природни съставки. Визираме лутеин (10 mg), зеаксантин (750 μg), астаксантин (2 mg) и проантоцианидин (50 mg). Иновативната комбинация осигурява пълна протекция за очите, подобряване на зрението и забавяне на прогресията при страдащите от различни очни болести.

Приемът допринася за по-добра функция на ретината, макулата и лещата на окото. Продуктът е напълно безопасен и е подходящ за продължителен прием – само по 1 растителна капсула дневно. Икономически изгоден е, а иновативната фармацевтична форма, в която се предлага го прави отличен избор за вегани и вегетарианци.

borola