възрастова дегенерация на макулата

Хората с възрастова дегенерация на макулата са в по-голям риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания. Това установяват изследователи от медицинското училище „Икан“ в Маунт Синай, Ню Йорк. И още – загубата на зрение при макулна дегенерация може да е проява на подлежащо съдово заболяване.

Резултатите, които са публикувани в BMJ Open Ophthalmology, са от ключово значение за общественото здраве.

„Проучването е единствено по рода си. То за пръв път доказва, че възрастово обусловената макулна дегенерация може да бъде предупредителен знак за бъдещ инфаркт или инсулт“. Думите са на Теодор Смит. Той е професор по офталмология в медицинското училище „Икан“ в Маунт Синай и главен автор на изследването.

Повече за заболяването възрастова дегенерация на макулата и за самото изследване

Започваме с важно уточнение. При макулна дегенерация в окото се натрупват жълти отлагания под ретината. Това са така наречените друзи. Те са съставени от липиди (мазнини) и мастни протеини, и увреждат светлочувствителните клетки в ретината. Могат да доведат до загуба на зрението. Диагностицирането им е трудно.

Понастоящем няма известно лечение за въпросните друзи. И тук нещо много важно. Хората с макулна дегенерация и тежко сърдечно-съдово заболяване са в 9 пъти по-висок риск от отлагане на друзи в очите. Данните са от проучване, проведено сред 200 пациента.

Коментарът на водещия автор

„Нашето изследване установява силна връзка между дегенерацията на макулата (водеща причина за слепота) и сърдечно-съдовите заболявания (основна причина за смърт). Освен това дава убедителни доказателства за реално случващото се. Резултатите показват, че кръвоснабдяването на очите при макулна дегенерация е намалено. Причините за това са много. Може да е сърдечно увреждане, което води до намаляване на кръвоснабдяването в тялото. А може и да е запушена каротидна артерия, което възпрепятства кръвоснабдяването на окото“, посочва проф. Смит.

В заключение специалистът припомня, че лошото кръвоснабдяване може да увреди всяка част от тялото, в т.ч. и очите. Призивът му е да се провежда навременна профилактика и адекватно лечение.

Природна сила срещу възрастова дегенерация на макулата и свързаните с нея рискове за здравето

Все повече доказани офталмолози у нас препоръчват Околут Дуо / Ocolut® Duo срещу макулна дегенерация. Всяка капсула на този природен продукт съдържа оптимално количество чист лутеин 20 mg и зеаксантин 1.5 mg. Това са специфични очни пигменти, които се натрупват избирателно в макулата и осигуряват двойна пигментна защита на очите.

Новите проучвания показват, че високите количества лутеин не само предпазват от опасни очни заболявания като макулна дегенерация и катаракта. Те имат способността да възстановят започналия процес (Risher, Optometry, LAST2004). Високото количество зеаксантин в продукта допълва действието на лутеина.

Активните съставки се нуждаят от време, за да разгърнат напълно потенциала си. Ето защо за постигане на оптимални резултати е желателен по-продължителен прием.

Продуктът е наличен в аптеките в цялата страна. Може да бъде поръчан и сайта на електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola