глаукома терапия

Подход, базиран на генна терапия, допринася за понижаване на очното налягане при предклинични модели на глаукома. Това отваря нови хоризонти в лечението на коварното заболяване на очите, което крие риск от загуба на зрението.

Обнадеждаващата информация бе съобщена от учени от колежа „Тринити“ (Trinity College) в Дъблин, Ирландия. Проучването е проведено от мултидисциплинарен екип от генетици, транслационни биолози и офталмолози. Резултатите от съвместната им работа са публикувани в сп. Science Advances.

„Новият подход в лечението на глаукома е резултат от 7 години задълбочени изследвания. Силно се надяваме откритието да проправи път за разработването на лечения за други очни заболявания, водещи до слепота“. Коментарът идва от д-р Джефри О’Калаган, изследовател постдокторант в колежа „Тринити“ и главен автор на изследването.

Глаукома и генна терапия – една възможна комбинация

Терапията се състои в еднократно инжектиране на вирусен вектор. Въпросният вектор увеличава образуването на водниста течност от предната част на окото и така допринася за понижаване на очното налягане.

По своята същност векторът е вирус. Учените го използват, за да дадат инструкции на клетките да произведат матричен ензим (металопротеиназа-3, MMP-3), който да стартира процеса на намаляване на налягането в окото.

„Това е един наистина вълнуващ проект, чрез който успяхме да преодолеем пропастта между академичните среди и индустрията. Смело мога да заявя, че съумяхме да разработим иновативна терапия с голям потенциал“. Думите са на проф. Матю Камбъл, преподавател по генетика в колежа „Тринити“.

В проучването изследователите използват много и различни модели на очното заболяване, включително и трупни очи на донори. Това е нещо, което им помага да оценят по-добре терапевтичната ефикасност на генната терапия на глаукомата и прави резултатите надеждни.

Потенциал пред генната терапия

Благодарение на многото генни лекарства, одобрени за употреба от регулаторните органи в Европа и САЩ, генната терапия отбелязва впечатляващ напредък през последните години. Към момента обаче тя е предназначена за лечение само на редки и много редки заболявания. За щастие, резултати като тези на ирландските учени помагат за по-доброто разбиране на основния механизъм на често срещани заболявания като глаукома. А това на свой ред разширява възможностите за приложение на генното лечение.

Ще мине време, докато посочената генна терапия стане факт, а хората с глаукома не могат да чакат

Офталмолозите у нас са наясно с това и препоръчват Околут Комби / Ocolut® Combi като допълващ лечението продукт при глаукома. Това е първият природен продукт на българския пазар, който съдържа оптимално количество от всички необходими пигменти и антиоксиданти за очи. Всяка растителна капсула доставя лутеин 10 mg, зеаксантин 750 µg, астаксантин 2 mg, проантоцианидин 50 mg. Съставките са така комбинирани, че да осигуряват пълна пигментна и съдова защита на очните структури. Резултатът е по-здрави и силни очи.

Продуктът е с висок профил на безопасност и с доказана ефективност. Подходящ за вегани и вегетарианци. Приемът е удобен – по 1 растителна капсула дневно, след хранене.

Търсете в аптеките или поръчайте от сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

borola