диагностициране на глаукома

Ранното диагностициране на глаукома е от изключително значение за успеха на лечението на очното заболяване. Коварното е, че обикновено началните фази на глаукома не подсказват по никакъв начин, че нещо със зрението не е наред. Обяснението за този феномен, е че повишеното вътреочно налягане, основен виновник за болестта, не се свързва с изявена симптоматика, но все пак може да нанесе сериозно увреждане на очния нерв. В следващите редове споделяме защо не бива да отлагате профилактичните прегледи при офталмолог, дори когато всичко със зрението изглежда добре.

Причини за глаукома

Глаукома са група невродегенеративни заболявания, които протичат с увреждане на зрителния нерв, поради повишено вътреочното налягане. Причините за трайно високо налягане в окото могат да бъдат разнообразни – от травма до диабет. Най-често срещаният тип на болестта е откритоъгълната глаукома, която възниква, когато малките дренажни каналчета, които естествено отвеждат очната течност, се запушат. Точната причина за откритоъгълна глаукома не е напълно изяснена към момента. Можем да управляваме очното налягане, но няма дефинитивно лечение на болестта. Основни рискови фактори са наследствената предразположеност и възрастта. Експертите по очно здраве апелират всеки възрастен над 40-години да се подлага на ежегоден профилактичен преглед. При родствена връзка с пациент, страдащ от глаукома, е желателно прегледите при офталмолог да започнат по-рано.

Диагностициране на глаукома

Обикновено прегледа за откриване на глаукома включва провеждане на тест за определяне на вътреочното налягане. Нормалното налягане е в границата между 10 mmHg (милиметри живачен стълб) и 21 mmHg. Всички резултати над 21 mmHg обикновено са причина за по-нататъшни тествания за увреждане на зрителния нерв, проверка за зони на загуба на зрение, измерване дебелината на роговицата и проверка на ъгъла на дренаж.

В повечето случаи глаукомата е заболяване с плавна прогресия. Но ако не се диагностицира своевременно, може да прогресира до значителна загуба на периферното зрение и дори да доведе до пълна слепота. Колкото по-рано заболяването се открие, толкова по-добри са шансовете за спасяване на зрението.

Природно допълнение към лечението на глаукома

Лечението на глаукома са назначава от специалист след като се определи вида и напредването на болестта. Все повече наши опитни офталмолози допълват терапията с Околут Комби / Ocolut® Cobmi. Това е първият природен продукт на българския пазар, който доставя на организма всички необходими пигменти и антиоксиданти за очи.

Всяка растителна капсула (VGcaps) осигурява мощна комбинация от лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин. Съставките са така подбрани, че да осигуряват пълна грижа за очите и да подобряват зрението при различни очни заболявания, включително глаукома.

Продуктът е напълно безопасен и се отличава с много добра поносимост при продължителна употреба. Подходящ е за вегани и вегетарианци. Дозира се по 1 растителна капсула на ден, след хранене. Икономичен е и стига за дълго време. Търсете в аптеките или поръчайте от сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

borola