зрение при възрастни

С напредване на годините нормалното зрение при възрастни намалява и рискът от очни заболявания се увеличава.Ето кои са най-честите зрителни проблеми пред нашите близки, които са на възраст.

Сухота в очите

Този очен проблем е доста често срещан сред възрастните, особено сред жените. Дамите са по-предразположени към него поради хормоналните промени по време и след менопаузата. Главен фактор за това е естрогенният дефицит. Състоянието се характеризира с намалена продукция или ускорено изпаряване на сълзите. Проявява се със сърбеж, парене, дразнене и усещане за чуждо тяло в очите. Оплакванията може да се влошат под влияние на различни фактори, така че трябва да се търси своевременно решение.

Възрастово обусловена макулна дегенерация

Макулната дегенерация е очно заболяване, което засяга макулата. Това е част от ретината, отговорна за централното зрение и възприемането на фините детайли.

Дегенерацията на макулата е една от най-честите причини за увреждане на централното зрение при хора над 65 години. Протича в две форми – суха и влажна. Има хроничен характер. Лечението е насочено към забавяне или спиране прогресията на заболяването. Това се постига с балансирано хранене и допълнителен прием на полезни за очите вещества. В случай че състоянието се неглижира, съществува реална опасност от загуба на зрението на едното или двете очи.

Катаракта

Зад термина „катаракта“ се крие заболяване, което се характеризира с помътняване на очната леща. Състоянието е известно още като старческо перде, тъй като възрастните хора (особено тези над 65-годишна възраст) са най-потърпевши. Голямо влияние за появата му оказва генетичният фактор, както и наличието на диабет. Лечението е хирургично. Операцията не е болезнена и дава добри резултати.

Глаукома – един от най-тежките очни проблеми, които застрашават нормалното зрение при възрастни хора

Понятието „глаукома“ се използва за обозначаване на група дегенеративни очни заболявания, които увреждат зрителния нерв и могат да доведат до тежки зрителни проблеми включително и слепота. Диагнозата е коварна, тъй като се развива безсимптомно. Лечението зависи от тежестта на състоянието и индивидуалните потребности на пациента. За спиране или забавяне развитието на въпросните очни болести все по-често се използва лазерна терапия.

Това са основните проблемите, които създават пречка пред нормалното зрение при възрастни хора. А ето го и спешното природно решение за профилактика

Мощният офталмопротектор Околут Комби/Ocolut® Combi е първият природен продукт на българския пазар, който осигурява на очите всички необходими пигменти и антиоксиданти. Това е гаранция за пълна пигмента и съдова защита, и предпоставка за по-нисък риск от развитие на възрастово обусловени състояния и заболявания на очите. Формулата на продукта съдържа комбинация от четирите най-мощни протектори на зрението – лутеин (10 mg), зеаксантин (750 μg), астаксантин (2 mg), проантоцианидин (50 mg). Съставките взаимно се допълват и усилват своя ефект. Щателно са проучени по отношение на своята безопасност.

Продуктът има удобен прием. Дозира се по 1 растителна капсула на ден, след хранене. Подходящ е за вегани и вегетарианци.

borola