лечение на късогледство при деца

С напредъка в медицината се въвеждат нови начини за лечение на късогледство при деца. В следващите редове представяме накратко 4 от тях. Обърнете им внимание!

Носене на лещи през нощта

В общи линии това е ефективен способ за коригиране на късогледство при деца. И той обаче си има своите недостатъци. Ето какво имаме предвид – въпросните лещи са твърди, което понякога създава трудност при поставянето им в детските очи. Нужно е спазването на стриктна хигиена при боравене с тях, тъй като съществува голяма вероятност от очна инфекция.

Използване на специални лещи за лечение на късогледство при деца

Става въпрос за конкретен модел контактни лещи (MiSight®1 day) на световноизвестната американска компания CooperVision. Той е одобрен от европейския и американския регулатор и забавя прогресията на късогледството в детска възраст средно с 59%.

Лещите са за еднократна употреба. Децата бързо свикват с тях, тъй като са меки и удобни. Поставянето им в очите не създава трудности. Рискът от очна инфекция е изключително нисък. Подходящи са за деца над 5-6 години.

Поставяне на атропинови капки

Капването на много нисък процент 0.01% атропинови капки в детските очи помага, като:

  • намалява усилието при фокусиране наблизо
  • забавя развитието на късогледството

Точният механизъм на действие на капките не е известен.

Важно е да се има предвид, че се изисква търпение за постигане на резултат. По правило капките се използват минимум 2 години, като всяка вечер се капва по една капка в двете очи. Прекъсването на лечението крие риск от ребаунд ефект (завръщане на симптомите след преустановяване на употребата).

Проучвания установяват, че наред с ползите атропиновите капки имат странични ефекти. Възможно е да доведат до повишена чувствителност към светлина (фотофобия), нарушения на акомодацията, сърбеж в очите. За да се компенсират тези проблеми използването на атропинови капки се комбинира с носене на слънчеви очила и мултифокални лещи.

Прием на лутеин и зеаксантин за оптимално лечение на късогледство при деца

Лутеин и зеаксантин са двата най-важни пигмента за детските очи. В максимално количество и качество те се съдържат в специално създадения за децата природен офталмопротектор Околут/Ocolut®. Този двукомпонентен продукт подпомага зрението, функцията на макулата (централната част на ретината) и лещата на окото. Действа като вътреочен филтър и „храна“ за окото. Филтрира и неутрализира вредното действие на UV лъчите. Обезврежда свободните радикали в макулата и ретината.

Продуктът е не само ефективен, но и напълно безопасен. Не съдържа консерванти и изкуствени овкусители. Има отлична поносимост дори при дълговременна употреба. Дозировката е удобна – по 1 растителна капсула на ден, след хранене.
Търсете в аптеките или поръчайте онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola