макулна дегенерация тютюнопушене

Активното тютюнопушене крие опасност от развитие на макулна дегенерация. Това е заключението на учени от факултета по Медицина и обществено здраве на Уисконския университет в Медисън, САЩ. Разберете как са достигнали до него и по какъв начин да се намали рискът от увреждане на централната зона на ретината (макула) с изцяло натурално средство.

Как изследователите установяват, че активното тютюнопушене прави пушачите по-уязвими към поява на макулна дегенерация от непушачите?

Авторът на проучването д-р Челси Майерс, разкрива пред списание Ophthalmology, че с нейния екип анализират данните от мащабното изследване Eye Study. То е проведено в периода 1988-2008 г. сред 4,439 възрастни пациенти. В началото на изследването участниците са подложени на щателни очни прегледи, които регулярно се повтарят на всеки 5 години. По време на 20-годишното проучване 24% от доброволците развиват макулна дегенерация. При 4,5% очното заболяване прогресира. При сравнителния анализ на резултатите учените от Уисконския университет установяват, че заболяването засяга в по-голяма степен пушачите.

От друга страна тютюнопушенето се свързва с 36% по-висок риск от прогресия на увреждането на макулата

„Не разполагаме с категорични данни, че пушенето причинява или ускорява развитието на макулна дегенерация. Неоспорим факт е обаче, че то има опасни последици за очното здраве и в частност за ретината“, заявява д-р Майерс. Тя напомня, че токсичните вещества в цигарения дим водят до свиване на кръвоносните съдове в ретината. От това страда най-вече макулата, която отговаря за централното зрение. Ето защо призивът на д-р Майерс към пушачите е своевременно да преустановят вредния навик. За да са максимално ползотворни усилията им, тя ги приканва, докато водят война с порока, да приемат и офталмопротективни средства. „Единствено по този начин любителите на тютюна ще се предпазят ефективно от развитие на макулна дегенерация“, категорична е д-р Майерс.

Ефективно природно средство, което понижава опасността от поява на макулна дегенерация при активно
тютюнопушене

Редица видни български офталмолози се присъединяват към призива на д-р Майерс. Съветът им към борещите се с тютюнопушенето e да се доверят на Околут Комби/Ocolut® Combi. С помощта на този 100% натурален продукт те могат осезаемо да намалят риска от развитие на макулна дегенерация. Мощният офталмопротективен ефект на този 100% натурален продукт се дължи на рационалната комбинация от лутеин (10 mg), зеаксантин (750 μg), астаксантин (2 mg) и проантоцианидин (50 mg). Четирите активни съставки допълват действието си до степен, в която осигуряват пълна пигментна и съдова защита на очите.

Редовният и продължителен прием на Околут Комби доказано:

  • предпазва и възстановява съдовете на ретината
  • възстановява плътността на макулния пигмент
  • подобрява кръвоснабдяването в зоната на зрителния анализатор

Иновативните растителни капсули (VGcaps), в които се предлага Околут Комби са подходящи за вегани и вегетарианци. Продуктът е напълно безопасен, има отлична поносимост и не предизвиква нежелани реакции.

borola