макулна дегенерация симптоми

Важно е да познаваме характерните симптоми, които подсказват за очни заболявания като макулна дегенерация. Колкото по-рано зрителният проблем е диагностициран, толкова по-големи са шансовете да спрем или да забавим увреждането на виждането. Разбира се само офталмолог може да определи вида и степента на макулната дегенерация. Но в следващите редове споделяме 3 симптома, които подсказват, че е време да си насрочите час за очен преглед.

Макулна дегенерация – що е то?

Макулата е частта от окото, която отговаря пряко за централното зрение. Наричана още жълто тяло, тя е разположена в центъра на ретината и контролира зрителната острота, посредством съвкупност от клетки (колбички), чрез които възприемаме цветовете. Макулната дегенерация е сред най-разпространените очни болести и ако не се овладее своевременно, може да нанесе сериозни щети на зрението. Характерно за възрастово обусловената форма е, че се развива бавно с прогресивен ход и с трудно разпознаваеми симптоми. Важно е да уточним, че в началните фази на заболяването се наблюдава отслабване на зрението на едното око. Когато болестта прогресира, се нарушава виждането и със здравото око.

Внимавайте за тези симптоми на макулна дегенерация

В допълнение към провеждането на редовни профилактични прегледи при офталмолог, ви съветваме да сте нащрек за тези три симптома на макулна дегенерация:

  • Замъглено виждане
  • Тъмни петна в центъра на зрителното поле
  • Проблеми с цветното виждане

С течение на времето развитието на макулна дегенерация обикновено е съпроводено от замъгляване на зрението, особено когато се опитвате да се фокусирате погледа върху близки предмети и обекти. Същевременно може да забележите, че се нуждаете от повече светлина за четене или не можете да различите надписа върху опаковките на лекарства. В някои случаи правите линии изглеждат изкривени и/или вълнообразни. Тези симптоми са отличителни за макулната дегенерация и се влошават с течение на времето.

Ако забележите замъгляване или тъмно петно в центъра на зрителното поле, причината вероятно е развитие на възрастово обусловена дегенерация на макулата. Макар и по-рядко, очното заболяване може да доведе до появата на бяло петно в зрителното поле. Въпреки, че затъмняването касае само централното зрение и не засяга периферното виждане, с времето оплакването се задълбочава и води до затруднения при четене и разпознаване на лица.

Както споменахме, в макулата са разположени колбичките, които отговарят за правилното възприемане на цветовете. Следователно едва ли ще е изненада, че заболяването нарушава цветното виждане. Докато в началото това оплакване е преодолимо и често остава пренебрегнато, то в по-напредналите фази на макулна дегенерация проблемите с различаване на цветовете се задълбочават.

Природно решение за профилактика и овладяване на макулна дегенерация

За съжаление към момента няма окончателно лечение на макулна дегенерация. Именно затова обръщаме специално внимание на профилактиката, която може да се окаже ключа към доброто зрение, дори и в по-напреднала възраст.

За тази цел специалистите у нас горещо препоръчват да се доверите на Околут Комби / Ocolut® Combi. Това е изцяло природен офталмопротектор, който осигурява пълна пигментна и съдова защита на очите.

Всяка капсула от продукта доставя на организма оптимални количества:

  • лутеин (10 mg)
  • зеаксантин (750 μg)
  • астаксантин (2 mg)
  • проантоцианидин (50 mg)

Тази рационална комбинация гарантира забавено стареене на очните клетки, по-добро кръвоснабдяване в зоната на зрителния анализатор и по-добра зрителна острота. Продуктът е специално предназначен за хора във висок риск от очни заболявания като пушачите, прехвърлилите 40 години, хипертониците и т.н. Продуктът е с висок профил на безопасност и има отлична поносимост при продължителен прием. Дозира се по 1 растителна капсула (VGcaps) дневно, след хранене – удобно и икономически изгодно! Предлага се в аптеките и в онлайн магазин МоМо на адрес www.momo.bg.

borola