намаляване на очното налягане

Намаляване на очното налягане е от съществено значение за понижаване на риска от развитие на глаукома и последващите сериозни вреди от нея. Затова нашият екип състави кратко ръководство, което може лесно да спазвате и да запазите здравето на очите си. Ако сте с доказано повишено вътреочно налягане, опитайте някои от тези неща.

Поддържане на кръвната захар в норма – основна стъпка за намаляване на очното налягане

При страдащите от диабет, затлъстяване и високо кръвно налягане, панкреаса отделя повече инсулин от необходимото. А това е предпоставка за покачване на вътреочното налягане, което на свой ред увеличава риска от глаукома. За да се справите с високите нива на инсулина е добре да коригирате диетата си и да избягвате храни, които повишават кръвната захар. Такива са тестените изделия, като хляб и някои закуски, ориз, картофи, зърнени храни с цели зърна и някои продукти с добавена захар в тях. Към храненето, е добре да добавите и подходящ спорт, който доказано понижава инсулина в кръвта и намалява очното налягане. Подходящи аеробни упражнения са – бягане, ходене, колоездене. Добре е да избягвате такива, които изискват пози с висене главата надолу. Те всъщност увеличават вътреочното налягане.

Прием на омега-3 мастни киселини – необходимост за поддържане на добро очно здраве и намаляване на очното налягане

Омега-3 мастните киселини са от изключително значение за поддържане цялостното здравословно състояние на човек. Те спомагат за намаляване на възпалението и очното налягане. Най-атрактивна за очното здраве е докозахексаенова киселина (DHA) – полинаситена есенциална омега-3 мастна киселина, която подобрява функциите на ретината. За да си набави организмът ви количества от нея е добре да консумирате минимум 2 пъти седмично риба. Най-добре студеноводни, мазни риби като сьомга, сардини, риба тон, херинга и др. За да извлечете максимални ползи е добре тя да е приготвена на скара или печена във фурна.

Антиоксиданти за намаляване на очното налягане – ето най-добрите

Антиоксидантите са първи помощници, когато става въпрос за очно здраве. Освен това са лесно достъпни и могат да се намерят под формата на билки, храни и напитки. Така например в зеленият чай, съдържащите се в него антиоксиданти са 400 пъти по-силни от тези в останалите плодове и зеленчуци. В него се съдържат и полифеноли, с които се ускорява пречистването на свободните радикали. Редовният прием на зелен чай води до намаляване на очното налягане и предпазва от глаукома. Други вкусни и много полезни за зрителния орган плодове са боровинки и къпини – също богати на антиоксиданти.

Природен продукт за цялостна грижа на очите, в това число и за намаляване на очното налягане

За намаляване на вътреочното налягане и редуциране на риска от глаукома, е добре да се приема природен продукт с доказан ефект и качество. Според специалистите у нас Околут Комби / Ocolut® Combi е идеално средство в този случай. Той е мощен офталмопротектор, който доставя на очите всички необходими пигменти и антиоксиданти. Всяка капсула съдържа оптимални дози лутеин, зеаксантин, астаксантин, проантоцианидин. Комбинацията на активните съставки осигурява пълна пигмента и съдова защита на очите. Те действат в посока възстановяване плътността на макулния пигмент, намаляване на очното налягане и риска от развитие на глаукома.

Потърсете го в аптеките в страната или се възползвайте сега от актуални промоции онлайн в електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola