очите на жената

Очите на жената са по-застрашени от проблеми от тези на мъжа. Ето и кои са основните допринасящи фактори за това.

Хормонални промени

Танцът на хормоните е неделим спътник от живота на всяка жена, като отчетливо се проявява през юношеството, бременността и менопаузата. Той влияе на редица процеси в организма и може да доведе до съществени промени.

Така например през менопаузалния период дефицитът на естороген е причина за влошеното качество и намаленото количество на слъзния филм. Това води до сухота и напрежение в очите.

Пак заради хормоналните промени жените са по-предразположени от мъжете към възрастово обусловени очни състояния и заболявания като:

С цел профилактика на евентуални очни проблеми, дамите трябва да планират посещение при офталмолог поне веднъж годишно.

Бременност – рисков период за очите на жената

Отделяме специално внимание на този особен период от живота на жената, защото тялото преминава през множество промени. Някои от тях засягат очите и зрението. За да не сме голословни, ще дадем примери:

 • повишеното задържане на течности се отразява негативно на зрителната функция
 • високата кръвна захар при гестационен диабет може да причини подуване на очните тъкани, което да затрудни фокусирането и да замъгли зрението
 • кръвно налягане над 140/90 mmHg и протеин в урината след 20 гестационна седмица (прееклампсия) увеличават риска от ретинални увреждания
 • хормоналните промени повишават опасността от чувствителност към светлина (фотофобия) и очна сухота (синдром на сухото око)

Поради всички това посещението на офталмолог е задължително за всички бременни без изключение.

Грим

Гримирането е страст за много жени. То обаче крие своите опасности за очите. За да се минимизира рискът от инфекции и очен дискомфорт, е добре да се:

 • проучва съставът на използваните продукти
 • избягва вземането и даването назаем на сенки, спирали и четки за грим
 • следи внимателно срокът на годност на декоративната козметика
 • почиства старателно зоната на очите вечер преди лягане

За да са здрави очите на жената, те имат нужда от…

Околут Комби/Ocolut® Combi – най-мощният изцяло природен офталмопротектор на българския пазар. Формулата му съчетава в едно най-важните очни пигменти и антиоксиданти.

Всяка растителна капсула (VGcaps) съдържа оптимално количество лутеин (10 mg), зеаксантин (750 μg), астаксантин (2 mg) и проантоцианидин (50 mg). Тези 4 протектора на зрението осигуряват пълна пигментна и съдова защита за очите. Съчетани са така че да:

 • подобряват функцията на фоторецепторните клетки, а от там и остротата на зрението
 • забавят стареенето на очните клетки
 • предпазват и възстановяват ретиналните съдове

Продуктът е подходящ за жени в риск от очни заболявания (хипертонички, пушачки, в напреднала възраст). Приемът е удобен – по 1 растителна капсула на ден, след хранене. Няма данни за нежелани ефекти. Продуктът има отлична поносимост дори при дълговременна употреба. Може да се използва и от вегетарианци и вегани.

borola