полезно за очите

В следващите редове ще си говорим за това какво е полезно за очите в условията на нестихващата пандемия от коронавирус (COVID-19). Вземайки под внимание съветите по-долу, ще си осигурим грижата, от която се нуждае очното здраве в тези изпълнени с предизвикателства времена.

Даване на почивка на очите

Сега, когато прекарваме повече време откогато и да било у дома, често прекаляваме с компютъра, таблета, лаптопа, смартфона и останалите дигитални устройства. Какво е решението? Просто от време на време да си даваме почивка от екраните. На помощ в това начинание идва техниката 20/20/20, която е ефективна в борбата със зрителната умора (астенопия). Тя се състои в следното – на всеки 20 минути да се вглеждаме в обект на разстояние 20 метра за 20 секунди.

Добре е да правим и по-дълги почивки. Винаги, когато времето го позволява, трябва да излезем на разходка (за предпочитане сред природата). Разликата в зрителните способности след това е осезаема.

Инвестиране в антирефлексни очила – нещо изключително полезно за очите в условия на пандемия

Във времена като тези, в които все повече хора прекарват деня си пред компютъра, закупуването на антирефексни очила не е излишен лукс, а необходимост. Инвестицията определено си заслужава, защото стъклата на този тип очила блокират вредната синя светлина, излъчвана от дигиталните екрани. Тя е част от видимия спектър на светлината с дължина на вълната 400-500 nm. Обвинявана е за проблеми като затруднено фокусиране, очна умора, болки в очите замъглено зрение, главоболие и безсъние.

Осигуряване на подхранващи и защитни вещества за очите

Сега повече от всякога трябва да се храним с мисъл за очното здраве. Това означава да си набавяме с храната полезни за очите вещества. Такива са:

  • Витамин А, който поддържа нормалното зрение. Съдържа се в морковите, сладките картофи, тиквата, броколите и спанака. Тук отваряме скоба, за да припомним, че цинкът подобрява усвояването на витамин А.
  • Незаменимите омега-3 мастни киселини, които предпазват очите от изсушаване (синдром на сухото око). Могат да се открият в по-мазни риби като сьомга, скумрия, херинга и риба тон и някои видове ядки като орехите.
  • Витамин Е, който предпазва очните клетки от свободните радикали. Богати на него са пълнозърнестите храни, лешниците, бадемите и спанака.

Природно средство, полезно за очите, с оптимално съдържание на най-важните очни пигменти и антиоксиданти

В условия на пандемия, когато заплахата над очите дебне отвсякъде, е нужно да си осигурим допълнителна очна защита. За целта можем да разчитаме на мощния офталмопротектор Околут Комби/Ocolut® Combi. Това е изцяло природен продукт без аналог на българския пазар. С всяка своя растителна капсула осигурява на очите четирите най-мощни протектори на зрението:

  • лутеин (10 mg)
  • зеаксантин (750 μg)
  • астаксантин (2 mg)
  • проантоцианидин (50 mg)

Съставките допълват и взаимно усилват своето действие. Комбинирани са така че да осигуряват пълна пигментна и съдова защита на очите. Грижат се за здравето на ретината и подпомагат доброто зрение.

Продуктът е напълно безопасен и се радва на отлична поносимост. Подходящ е за вегани, вегетарианци и постещи. Може да се намери в аптечната мрежа или да се поръча от уюта на дома през сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

borola