симптоми на катаракта

Важно е да следите за симптоми на катаракта, тъй като състоянието е сред най-честите причини за слепота в световен мащаб. Така нареченото „старческо перде“ протича с намаляване пропускливостта и потъмняване на очната леща. Проблем при катарактата се оказва безсимптомното й протичане в начален стадий. Често хората не разбират, че са засегнати от заболяването. Затова са важни редовните офталмологични прегледи за ранно диагностициране на състоянието и предприемане на адекватно лечение според индивидуалните симптоми на катаракта.

Обърнете внимание на тези симптоми на катаракта

С напредване на очното заболяване все пак се проявяват определени признаци, издаващи най-вече проблем със зрението. Това е така, защото прогресирайки, катарактата може да предизвиква слепване на протеините в лещата, водейки до неразположения в очите. А ето кое може да ви подскаже, че може би страдате от катаракта.

Чувствителност към светлина

Хората страдащи от катаракта често изпитват повишена чувствителност към ярки светлини, които могат да причинят дискомфорт. Освен това засегнатите виждат отблясъци или така наречените ореоли около ярки светлини. Най-много се забелязва по време на шофиране през нощта. Тогава около фаровете на отсрещните коли се появява ореол. Подобно на фотоапарат, окото се нуждае от ясна леща, за да фокусира изображенията правилно. Когато катаракта замъгли лещата на окото, това води до разсейване на светлината, проникваща в зрителния анализатор. В резултат мозъкът интерпретира това като ореол около светлините.

Замъглено зрение – основен симптом на катаракта

Един от основните показатели за катаракта е прогресивното замъгляване на зрението. Първоначално то може да е едва доловимо, подобно на гледане през замъглен прозорец. С течение на времето замъгляването се засилва, което затруднява изпълнението на рутинни задачи като четене, шофиране или разпознаване на лица. Причината за неразположението е, че протеините в естествената очна леща стават мътни, което затруднява финото фокусиране на светлината, влизаща в окото. Ако забележите постоянно намаляване на яснотата на зрението, разумно е незабавно да се консултирате с очен специалист.

Променено цветно възприятие

Един от издайническите симптоми на катаракта е способността й да изкривява цветовото възприятие. По този начин вместо да се наслаждавате на ярки и наситени цветове, вие виждате матови и избледнели такива. Все едно гледате през филтър, тъй като протеините, които причиняват помътняване на лещата са кафеникави на цвят. Това е изключително неприятно, защото засегнатите от катаракта не могат да се наслаждават на заобикалящия ги пъстроцветен свят. Затова, ако започнете да губите цветоусещане, това е вашия симптом изискващ намесата на офталмолог.

Природно решение при първи симптоми на катаракта и не само

На пазара у нас се предлага изцяло натурален продукт, който съдържа пълна гама от необходимите пигменти и антиоксиданти за добро зрение. Околут Комби / Ocolut® Combi съчетава лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин, комбинирани така, че взаимно да засилват ефекта си. Приемът на 1 капсула дневно, след хранене, е достатъчен за осигуряване на пълна пигментна и съдова защита на зрителния анализатор. При пациенти с катаракта продуктът подобрява функцията на очната леща, засилва зрителната острота и улеснява нощното виждане. Подходящ е както за овладяване, така и за профилактика на най-често срещаните зрителни проблеми и рефракторни нарушения. Продуктът е напълно безвреден и икономически изгоден. За оптимални резултати се препоръчва продължителна употреба. Подходящо е да се приема от вегани и вегетарианци, заради иновативната фармацевтична форма – растителни капсули (VGcaps).

Потърсете в аптеките в страната или поръчайте онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola