увреждане на зрението

Чести причини за увреждане на зрението се оказват някои вредни навици, начина на живот и здравословни проблеми. В следващите редове може да разберете с какво да внимавате, за да може да се радвате на добро очно здраве за по-дълго време.

Прекомерната употреба на дигитални устройства води до увреждане на зрението

Не трябва да се пренебрегва фактът, че дългите часове пред екрана на дигиталните устройства са предпоставка за увреждане на зрението. Дигиталното напрежение в очите или синдром на компютърното зрение е състояние, което често предизвиква сухота в очите, замъглено зрение, главоболие, болки в гърба и други симптоми на дискомфорт. Заради живота, който водим няма как да изключим екраните от ежедневието си. Въпреки това обаче може просто да следваме някои препоръки на специалистите по очно здраве. Те включват поставяне на очила за защита, отклоняване на погледа от екрана, често мигане, осигуряване на подходящо осветление по време на използване на такъв тип устройства.

Често търкане на очите – фактор предизвикващ увреждане на зрението

Търкането на очите изглежда като безвреден навик, но всъщност може да е причина за поява на очни заболявания или за влошаване на вече съществуващи такива. Ако правите това твърде често и сте с доказана миопия или глаукома има риск от влошаване на зрението. Поради прекомерно триене на очите всъщност може да се появи състояние като кератоконус. То е заболяване на роговицата, което води до нейното изтъняване и формиране на конус.

Тютюнопушенето в пряка връзка с увреждане на зрението

Когато мислите за тютюнопушене и здравословни проблеми, то очите не са първото нещо, което идва на ум. Най-често увреждане на зрението, свързано с прекаляване с цигарите води до повишаване риск от развитие на макулна дегенерация, глаукома, сухо око и катаракта. Според Американската администрация по храните и лекарствата пушачите са около три пъти по-склонни да развият катаракта и до четири пъти по-застрашени от възрастово обусловена макулна дегенерация в сравнение с непушачите.

Медицински състояния, които могат да доведат до увреждане на зрението

Някои състояния могат да бъдат свързани с проблеми с очите, което в крайна сметка на по-късен етап да доведе и до увреждане на зрението. Ако сте фамилно предразположени или вече засегнати от някое от по-долу изброените медицински състояния, то е добре да се консултирайте с офталмолог и да правите редовни очни прегледи. Той ще ви насочи към добри практики за поддържане на очното здраве. Медицинските състояния, които се оказват отговорни за увреждане на зрението са:

  • Диабет
  • Инсулт
  • Псориазис
  • Мигрена

Най-доброто решение при увреждане на зрението е природен продукт с доказано качество

Специалистите офталмолози у нас препоръчват при проблеми със зрението и за поддържането на добро очно здраве прием на Околут Комби / Ocolut® Combi. Този висококачествен природен офталмопротектор съдържа оптимални количества от най-важните пигменти и антиоксиданти за зрението – лутеин, зеаксантин, астаксантин, проантоцианидин. Рационалната им комбинация осигурява пълна пигментна и съдова защита на очите. Редовният му прием води до подобряване на очното здраве, профилактика и овладяване на най-разпространените зрителни проблеми и рефракторни нарушения. Благодарение на фармацевтичната форма на капсулата – VGcaps, природното средство е подходящо за употреба от вегетарианци, вегани и постещи. Но предимствата не спират до тук! Продуктът е икономически изгоден, тъй като се приема само по 1 капсула, след хранене.

Наличен е в аптеките в страната, а може да бъде закупен и онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg, където често има атрактивни и изгодни промоции.

borola