смяна на цвета на очите

В социалните мрежи (особено TikTok) една нова мода набира все повече популярност – перманентната смяна на цвета на очите. Процедурата, която е известна като естетическа кератопигментация, обаче буквално ужасява специалистите. Причината е, че носи голям риск за очите и зрението. Повече по темата – в следващите редове.

Хирургична смяна на цвета на очите – поредната „лудост“ на младите

Кератопигментацията е хирургична процедура, при която се променя цвета на очната роговица. Това се случва, като се оформя своеобразен микротунел в роговицата с помощта на фемтосекунден лазер. След това се нанася пигмент, който „замаскира“ естествения цвят на очите.

Сама по себе си процедурата не е нова – тя от години се използва, за да се помогне на пациенти с левкома (състояние, при което се появява бяло петно в окото).

От Испанското дружество по офталмология (SEO) вече излязоха с предупреждение за рисковете за очното здраве и зрение от подобна интервенция. Експертите алармират, че вече има хора с намалена прозрачност на роговицата, а оттам и намалено зрение, след процедурата. В най-тежките случаи засегнатите дори се подлагат на роговична трансплантация за възстановяване на зрителните способности.

Специалистите дебело подчертават, че към момента няма достатъчно доказателства за безопасността и ефикасността на кератопигментацията

В допълнение те добавят, че резултатът от процедурата не е никак естетичен. По думите им чувството е като да наблюдаваш стъклените очи на кукла. За това естествено има обяснение и то е, че при оцветената роговица се губи усещането за дълбочина, създавано от ириса.

Това обаче е нищо на фона на проблемите с очите и зрението, които могат да възникнат.

От престижната клиника „Майо“ в САЩ предупреждават, че инжектирането на пигменти в роговицата е в състояние да компрометира очното здраве. По думите им рискът от астигматизъм и намалено периферно или нощно зрение е напълно реален. Опасностите обаче не спират дотук! Възможно е процедурата да затрудни извършването на операция на катаракта или лазерна корекция на късогледство (миопия).

Както вече стана ясно, перманентната смяна на цвета на очите е опасно и рисковано начинание

Към очното здраве трябва да се подхожда съзнателно и отговорно. В този ред на мисли е добре да се търси продукт, който осигурява комплексна грижа за очните структури. На българския пазар това е офталмопротекторът Околут Комби / Ocolut® Combi. Благодарение на рационалната комбинация от очни пигменти и антиоксиданти той се грижи за здравето на ретината и доброто зрение.

Всяка растителна капсула съдържа лутеин 10 mg, зеаксантин 750 µg, астаксантин 2 mg и проантоцианидин 50 mg. Формулата е такава, че подпомага зрителните функции, действа благоприятно на зрителния анализатор и съдейства за поддържане на зрителната острота.

Продуктът е напълно безопасен и е с отлична поносимост дори при продължителна употреба. Приемът е удобен – само по 1 растителна капсула дневно, след хранене. Перфектен избор е за вегани и вегетарианци.

borola