увреждане на роговицата

Продължителното или неправилно носене на меки контактни лещи може да стане причина за увреждане на роговицата (корнеа). За това предупреждават от испанския офталмологичен център „Миранса“ (Miranza). Разберете повече по темата.

Увреждане на роговицата в резултат на контактни лещи – повече по темата

„Прекалено дългото и/или неправилното използване на контактни лещи възпрепятства доброто снабдяване на роговицата с кислород. Това влошава здравето на окото и често е фактор за появата на кератит (възпаление на роговицата), а в някои случаи и на левкома“. Коментарът е на д-р Фелинс Гонсалес, специалист по роговична и рефрактивна хирургия, и заместник медицински директор на „Миранса“ в Мадрид.

Корнеалната левкома е състояние на разраснала се съединителна тъкан заради травма или възпалителен процес, което предизвиква белезникава плака. Проявява се с намалена прозрачност на роговицата. Може да обхване едното или двете очи.

Подобно на катаракта (перде на окото), и левкомата на роговицата води до помътняване на окото. При катаракта обаче помътнява очната леща, а при левкома – самата роговица.

Проблемът не може да се разреши чрез операция на лещата, както при катаракта. В по-тежки случаи може да се наложи и трансплантация на роговица – процедура, при която увредената роговица се заменя със здрава.

Експертите от „Миранса“ са категорични, че рефрактивната хирургия действа като превенция на тежка роговична увреда, която може да изисква трансплантация

„Имахме скорошен случай на пациент с миопия (късогледство ) и астигматизъм. След направен преглед установихме, че пациентът има леко помътняване на роговицата в резултат на прекалено дълго използване на контактни лещи. Увреждането беше в периферията на роговицата. Въпреки че увредата не компрометираше здравето на очите, тя криеше риск от значително намаляване на зрителната острота в бъдеще. Ето защо преценихме, че е най-добре да се премине към рефрактивна хирургия. Това беше подходящото решение на всички настоящи и бъдещи проблеми на пациента“, посочват в заключение специалистите.

Рискът от увреждане на роговицата може да бъде намален успешно и с напълно неизвазивен метод

Наши специалисти офталмолози препоръчват Околут Комби / Ocolut® Combi за добро зрение. Това е първият природен продукт у нас, който съдържа всички необходими пигменти и антиоксиданти за очи.

Всяка растителна капсула съдържа лутеин 10 mg, зеаксантин 750 µg, астаксантин 2 mg и проантоцианидин 50 mg. Съставките са комбинирани така, че да осигуряват пълна пигментна и съдова защита за очите. Приемът е свързан с понижен риск от роговична увреда, тъй като подпомага функцията на очните структури.

Продуктът съдейства още за поддържане на зрителната острота и е мощен антиоксидант за очите. Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции. Подходящ избор за вегани и вегетарианци (предлага се в изцяло растителни капсули – VGcaps). Наличен е в аптечната мрежа и в сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

borola