шофиране зрение

Доброто зрение е изключително важно за безопасното шофиране. За това предупреждава д-р Исабел Гарабито, която завежда отделението по Офталмология в болница „Рубер Интернасионал“ в Мадрид. Според цитирани от нея данни 24% от пътнотранспортните произшествия в Испания са свързани с нарушено зрение и проблем със зрителното възприятие.

Повече за връзката между шофиране и зрение

„Благодарение на зрението получаваме около 90% от информацията за заобикалящия свят. В този ред на мисли доброто зрение е ключово за безопасността на пътя. Искам да обърна внимание на нещо важно. Заради високата скорост динамичното зрение е принудено да се адаптира мигновено към бързо променящата се среда“, казва д-р Гарабито.

Специалистката е категорична, че шофьорите редовно трябва да минават преглед при офталмолог. „Неглижирането на проблемите с очите и зрението в комбинация с високата скорост може да доведе до катастрофални последици. За да не съм голословна, ще дам пример. Рискът от произшествие е с до 10 пъти по-висок сред водачите с лошо зрение, които шофират със 120 км/ч“, посочва д-р Гарабито. Тя изнася обезпокояващи данни. От тях става ясно, че около 26% от испанците на възраст между 18 и 30 години никога не са ходили на очен преглед.

При възрастните хора положението не е по-обнадеждаващо

Голяма част от активните шофьори сред тях са със зрителни нарушения, които остават незабелязани при основен преглед.

Д-р Гарабито информира, че както младите, така и опитните шофьори споделят някои общи проблеми с очите и зрението.
Оказва се, че 70% от водачите виждат лошо през нощта и със 7 пъти по-ниско усещане за зрителна дълбочина нощем отколкото денем. Всичко това значително увеличава опасността от фатален инцидент на пътя в малките часове на деня.

„И още нещо тревожно – с увеличаване на скоростта зрителното поле намалява до 75 градуса“, информира експертката. Ето защо призовава да се шофира с разумна скорост, да се избягва нощното каране и да се полагат грижи за очното здраве.

Висококачествен природен продукт за отлично зрение и безопасно шофиране

Изтъкнати офталмолози у нас препоръчват на всички активни шофьори да се доверят на Околут Комби / Ocolut® Combi. Това е мощен офталмопротектор, вдъхновен от природата. Той осигурява пълна грижа за очите и гарантира подобряване на зрението при страдащите от различни очни болести.

Формулата осигурява оптимални дози от незаменимите пигменти и антиоксиданти за очи. Всяка капсула съдържа четирите най-мощни протектори на зрението – лутеин (10 mg), зеаксантин (750 μg), астаксантин (2 mg), проантоцианидин (50 mg). Съставки са комбинирани така, че заедно осигуряват пълна пигментна и съдова защита за очите.

Продуктът е практически безопасен. Има отлична поносимост и е подходящ за продължителен прием. Продава се в аптеките без рецепта. Предлага се и онлайн на www.momo.bg – сайтът на електронен магазин МоМо.

borola