нарушено цветно зрение

Тук е мястото да научите какво се крие зад диагнозата „нарушено цветно зрение“, има ли връзка това състояние с далтонизма, какви са причините за появата му и как да се възстанови цветоусещането.

Ето какво се крие зад диагнозата „нарушено цветно зрение“

Страдащите от нарушено цветно зрение губят способността за различаване на цветовете. Именно поради това състоянието се означава и като цветна слепота.

Нарушено цветно зрение и далтонизъм – има ли връзка помежду им?

Понятията „нарушено цветно зрение“ и „далтонизъм“ често се използват като синоними. Това обаче не е съвсем оправдано от научна гледна точка. Вижте защо!

Терминът „далтонизъм“ се отнася за точно определен вид цветна слепота. Обикновено страдащите от това зрително нарушение не различават нюансите на зеления цвят. Състоянието се означава и като деутеранопия. Хората, засегнати от цветна слепота, срещат трудности в различаването не само на нюансите на зеленото, а и на синьото и червеното. В резултат на казаното дотук далтонизмът следва да се разглежда като частен случай на нарушено цветно зрение.

Предразполагащи фактори за нарушаване на цветното зрение и обичайният начин за поставяне на диагноза

Влошеното цветно зрение може да се унаследи или да е резултат от придобити проблеми с очите. Сред факторите, които допринасят за поява на проблеми с цветното зрение се открояват:

  • увреждане на очния нерв
  • развитие на катаракта – според специалистите това е основната причина за развитие на цветна слепота

Влошено цветно зрение се диагностицира най-често с т.нар. тестове на Ишихара, наречени така по името на японския офталмолог Шинобу Ишихара. С помощта на полихроматични (многоцветни) табла се установява невъзможността на пациента да различи един или няколко от изобразените на тях цветове.

Възстановяване на цветното зрение при катаракта

Както вече споменахме, катаракта е ключов фактор за развитие на цветна слепота. Коварното очно заболяване, което се характеризира със замъгляване на лещата на окото, води до намаляване яркостта и интензитета на цветовете. В резултат се затруднява способността за различаване на цветовете на наблюдавания обект. За щастие, оперативното лечение на катаракта помага за възстановяване на цветното зрение.

Проблемът „нарушено цветно зрение“ ще остане в миналото с помощта на…

За поддържане на добро очно здраве и на нормалното цветно зрение може да се разчита на Околут Комби/Ocolut® Combi. Този мощен офталмопротектор доставя на очите всички необходими пигменти и антиоксиданти. Всяка капсула на Околут Комби съчетава силата на лутеин (10 mg), зеаксантин (750 μg), астаксантин (2 mg) и проантоцианидин (50 mg). Съставките са комбинирани така че да осигуряват пълна пигментна и съдова защита на очите.

Освен че е ефективен, Околут Комби е напълно безопасен и има отлична поносимост. Подходящ е за продължителен прием. Дозира се по 1 растителна капсула на ден, след хранене. Може да се приема от вегани и вегетарианци.

borola