очни болести зрение

Развитието на някои очни болести се превръща в главна причина за сериозно влошаване на нашето зрение. В текущия материал ще ви дадем информация за пет очни заболявания, чиято прогресия води до увреждане, а в някои случаи и загуба на зрение.

Очни болести, които увреждат нашето зрение

Катаракта

Очното заболяване се проявява със замъгляване и помътняване на очната леща. Това възпрепятства достигането на светлина до ретината и възприемането на нормална визуална картина. Катарактата е често срещана сред възрастните хора, но може да се наблюдава и като вродено състояние. При влошаване на заболяването единствено решение е оперативната намеса за подмяна на увредената леща. Пълна загуба на зрението се наблюдава при неглижиране на състоянието.

Глаукома

Глаукома се развива в случаите, когато вътреочната течност не се оттича нормално от окото и налягането в него се повишава. Стига се до загиване на клетките и нервните влакна в задната част на окото, безвъзвратни увреждания на ретината и очния нерв. Тези сериозни увреждания могат да причинят загуба на зрение. Подобно на катарактата, подлежи на овладяване и облекчаване на симптомите, ако се диагностицира и лекува навреме.

Диабетна ретинопатия

Ретинопатията е усложнение на диабета. Развива се поради запушване на съдовете, кръвоснабдяващи окото, некроза и загиване на зрителните компоненти. За да се избегнат последствията, профилактиката на зрението и овладяване на диабета са основни приоритети пред засегнатите и лекуващите ги лекари.

Макулна дегенерация

Различни причини водят до възрастово провокирано увреждане на макулата (централната част на ретината, която отговаря за детайлното зрително възприемане). Прогресирането на заболяването води до загуба на централно зрение, което в много случаи може да се овладее със своевременна терапия.

Пигментен ретинит

Пигментният ретинит е наследствено обусловено заболяване. При прогресията му се влошава зрението, започвайки със загуба на нощно и периферно зрение. Проявява се в различен етап от живота, повлиява се от навременни мерки за лечение и добра профилактика.

Максимална природна протекция на очите и зрението

Природните офталмопротектори Околут са препоръчваните от специалистите средства за успешна профилактика и поддържащо лечение при симптоми на посочените очни заболявания.

Околут Комби/Ocolut® Combi осигурява пълна пигментна и съдова защита на очите чрез комбинация от очни пигменти и антиоксиданти. Те се грижат за доброто зрение като уплътняват макулния пигмент, подобряват остротата на зрението и кръвоснабдяването на зрителния анализатор. Предпазват ретиналните кръвоносни съдове и намаляват пропускливостта на капилярите.

Околут Комби се препоръчва за превенция и поддържаща терапия на ретинопатии и катаракта. Приема се в комбинация с ТриОмега 1000+/TriOmega® 1000+ при висок риск от глаукома.

Околут Дуо/Ocolut® Duo представлява съчетание от най-високо количество незаменими очни пигменти лутеин и зеаксантин. Околут Дуо е предназначен за профилактика и поддържащо лечение на макулна дегенерация и пигментен ретинит. Комбинацията от очни пигменти с антиоксидантен ефект защитава очите и зрението от свободните радикали.

borola