очни болести видове

В днешното забързано технологично ежедневие натоварването на зрението е по-високо от всякога и трябва да бъдем особено внимателни с някои видове очни болести, които го застрашават. Своевременната грижа за очите е тайната за съхраняването на здравето им с годините. Ето защо в следващите редове споделяме повече за очните болести, които са водещи причини за слепота в световен мащаб и как да ги предотвратим.

Катаракта – сред най-разпространените видове очни болести с напредване на възрастта

Катарактата е заболяване, което протича с потъмняване и помътняване на очната леща. Естествено прозрачната леща е съставена от специализирани протеини, които имат специфични оптични свойства, за да помогнат на светлината да се фокусира върху ретината. Тези протеини също работят в посока абсорбиране на късовълнова (синя) видима светлина, ултравиолетова и инфрачервена радиация, за да предпазят окото. С напредване на възрастта натрупаното увреждане от свободни радикали води до разграждане на тези протеини, които замъгляват очната леща и нарушават функцията й. Оплакванията при катаракта или старческо перде включват замъглено виждане, поява на отблясъци в зрителното поле и повишена чувствителност към светлина, особено през нощта. Катарактата е водеща причина за слепота в световен мащаб.

Макулна дегенерация

Това заболяване протича с прогресивно увреждане на макулата – специализирана структура в централната част на ретината, отговорна за финото зрение и цветоусещането. Важно е да се отбележи, че макулата има силна концентрация на каротеноиди, като лутеин, зеаксантин, които са естествени пигменти, функциониращи като вътреочен филтър срещу увреждането от оксидативния стрес. Макулната дегенерация се характеризира с образуването на повече анормални кръвоносни съдове. Заболяването е сред честите причини за необратимо увреждане на зрението при хора над 60-годишна възраст.

Глаукома

Глаукомата е друго състояние, което засяга ретината, но също и различна структура, наречена зрителен нерв, който предава сигнали от ретината към мозъка за тълкуване на зрителни стимули. Смята се, че глаукомата е невродегенеративно заболяване на окото, подобно на болестта на Алцхаймер в мозъка. За разлика от катаракта и дегенерация на макулата, които засягат централното зрение и водят до ранни оплаквания, глаукомата няма никакви симптоми, докато болестта не е в много напреднал стадий. Ето защо често е наричана “тихата болест”. Това е друга често срещана причина за слепота, като приблизителният брой на засегнатите пациенти се прогнозира да надхвърли 110 милиона до 2040 г.

Своевременна профилактика на зрението за предпазване от най-разпространените видове очни болести

За да се погрижим по най-добрия начин за очното здраве по напълно безопасен и натурален път, офталмолозите у нас препоръчват прием на Околут Комби / Ocolut® Combi. Това е първият природен офталмопротектор у нас, който съчетава всички необходими пигменти и антиоксиданти за очи. Всяка растителна капсула (VGcaps) доставя на организма четири специално подбрани природни съставки. Визираме лутеин (10 mg), зеаксантин (750 μg), астаксантин (2 mg) и проантоцианидин (50 mg). Иновативната комбинация осигурява пълна протекция за очите, подобряване на зрението и забавяне на прогресията при страдащите от различни очни болести.

Приемът допринася за по-добра функция на ретината, макулата и лещата на окото. Продуктът е напълно безопасен и е подходящ за продължителен прием – само по 1 растителна капсула дневно. Икономически изгоден е, а иновативната фармацевтична форма, в която се предлага го прави отличен избор за вегани и вегетарианци. Търсете в аптеките или поръчайте още сега от електронен магазин Момо – www.momo.bg.

borola