глаукомата

Според данни на Световната здравна организация (СЗО) жертвите на глаукомата в световен мащаб са около 7,7 милиона души. Очното заболяване е сред водещите причини за загуба на зрението, а опасността идва от факта, че мнозина от засегнатите дори не подозират, че имат глаукома. В статията споделяме какво трябва да знаете за коварната болест, известна като „тихия убиец на зрението“.

Какво представлява глаукомата?

Глаукомата обединява група очни заболявания, които протичат с увреждане на зрителния нерв. Основен рисков фактор за глаукома е повишеното вътреочно налягане, което прогресивно разрушава нервните влакна. Ако очното заболяване не се лекува, причинява необратима загуба на зрението.

Коварното при глаукомата е, че се развива бавно, с прогресивен ход, но без ясно изразени симптоми в началните стадии. В първите етапи пациентите не само, че не подозират за зрително увреждане, а дори масово споделят, че виждат добре. Когато все пак симптомите на глаукома се появят, е важно да уточним, че проблемите засягат периферното, а не централното зрение. Ако не се вземат своевременни мерки, заболяването прогресира и може да настъпи загуба на цялото периферно зрително поле. В този случай пациентите виждат само посредством централното зрение. Обикновено засегнатите търсят лекарска помощ именно в тази фаза на глаукомата, когато започнат да се сблъскват с предмети около тях или имат сериозни затруднения при шофиране. Оставено без лечение, очното заболяване в последен стадий води до загуба и на централното зрение, като следва пълна слепота.

Рискови фактори за глаукома

Никой не е застрахован от развитието на глаукома, но някои фактори са предпоставка за очното заболяване. Те включват:

  • Високо вътреочно налягане
  • Наследствена обремененост
  • Възраст над 40 години
  • Екстремно късогледство или далекогледство

Тъй като една от основните причини глаукомата да прогресира до загуба на зрение е късното диагностициране, експертите апелират да не отлагате прегледа при офталмолог. Желателно е кабинета на очния лекар да се посещава ежегодно за профилактика, дори да няма оплаквания.

Превенция на глаукома

Препоръките за превенция на глаукома включват предимно практики за поддържане на здравословен начин на живот. От значение за очното здраве са поддържането на здравословно тегло, ежедневното движение, отказ от тютюнопушенето и регулиране на кръвното налягане. Счита се че ограничаването на консумацията на кофеин също е полезно за превенция на глаукома, но към момента научните данни за ефектите от любимата на мнозина напитка върху очното здраве са спорни.

Сигурен подход за превенция и допълване лечението на глаукома в ранен етап е приема на изцяло природен офталмопротектор. Околут Комби / Ocolut® Combi съдържа всички необходими пигменти и антиоксиданти за очи. Всяка растителна капсула (VGcaps) доставя на очните структури лутеин (10 мг), зеаксантин (750 μg), астаксантин (2 мг), проантоцианидин (50 мг). Съставките са комбинирани по такъв начин, че да имат максимален положителен ефект за подобряване на зрението. Редовният прием осигурява пълна пигментна и съдова защита на очите. Подобрява функцията на фоторецепторните клетки, а оттам и зрителната острота. Забавя стареенето на очите.

Освен че е ефективен, продуктът е напълно безопасен. Има отлична поносимост и е подходящ за продължителна употреба. Приема се по 1 капсула дневно, след хранене. Дозировката е икономически изгодна и улеснява придържането към терапията. Изцяло растителните капсули, правят продукта идеален за вегани, вегетарианци и хора, които постят. Предлага се в аптеките и в онлайн магазин МоМо на адрес www.momo.bg.

borola