дигитална умора

В съвременния свят електронните устройства са неизменна част от живота, но прекомерното взиране в екраните често води до дигитална умора. Най-общо казано това е термин, който описва умственото изтощение причинено от продължително стоене пред компютър, лаптоп или телефон. Близо 70% от населението се сблъсква с този проблем, заради променените условия на работа и обучение, предизвикани от изолацията по време на пандемията.

Разберете дали страдате от дигитална умора и как да я преодолеете по-надолу в статията.

Често срещани симптоми, които подсказват, че дигиталната умора е на лице

Хората обикновено мигат 18 пъти в минута, но докато се взират в екраните на дигиталните устройства, това се случва два пъти по-малко. Това и синята светлина, която облъчва очите са едни от често срещаните фактори, които предизвикат дигитална умора и характерните за нея симптоми:

  • Възпалени или раздразнени очи
  • Затруднено фокусиране
  • Сухи или сълзящи очи
  • Замъглено или двойно виждане
  • Чувствителност към светлина
  • Болки във врата, раменете и гърба

Лесни стъпки за преодоляване на проблема дигитална умора

Ако не се вземат навременни мерки, дигиталната умора може да доведе до по-сериозни очни проблеми, особено при малките деца и подрастващите. Затова и всеки може да практикува следните неща:

Прилагане на техниката „20-20-20“

За да преодолеете дигиталната умора, може да следвате едно просто правило, препоръчано от Американската асоциация по оптометрия. На всеки 20 минути прекарани в гледане на един и същи екран, правете почивка от 20 секунди и погледнете нещо на 20 метра разстояние. Алтернатива е просто да изместите погледа към прозореца и да се фокусирате върху някакъв отдалечен предмет. Според направено проучване сред 795 студенти от различни университети, се доказва, че тези които прилагат техниката не страдат от симптоми като сухота, замъглено виждане и сълзене в очите.

Използване на очила, предпазващи от синята светлина

LED-екраните на дигиталните устройства, излъчват голямо количество синя светлина. Тя от своя страна може да попречи на естественото производство на мелатонин в тялото, особено ако ни облъчва през нощта. Това може да ни попречи да заспим, а лошият сън допълнително задълбочава проблема с дигиталната умора. Затова и носенето на очила, които блокират само синята светлина са едно много добро решение. Проучване, проведено от университета в Хюстън, установява, че участниците, носещи очила показват около 58% увеличение на нивата на мелатонин през нощта.

Поддържане на очите влажни

Както вече споменахме взирането пред екраните намалява честотата на мигане, а това води до сухи и раздразнени очи. За да се предотвратят неприятните усещания е необходимо те да се поддържат влажни. Това може да стане като хидратирате тялото с минимум 8 чаши вода на ден, или чрез набавянето на омега-3 мастни киселини. Те се грижат за доброто здраве на зрителния орган и неговото овлажняване. Могат да се набавят най-често от консумирането на студеноводни риби като сьомга и пъстърва, или чрез висококачествени хранителни добавки с доказан ефект. Такава например е ТриОмега 1000+.

Най-доброто решение за преодоляване на дигитална умора е осигуряването на всички необходими пигменти и антиоксиданти за очи

Всички те са събрани в един натурален продукт – Околут Комби / Ocolut® Combi. Tой е уникален заради комбинацията от високо количество пречистени пигменти и антиоксиданти – лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин. Те осигуряват пълна пигмента и съдова защита на очите и преодоляват дигиталната умора. Продуктът успешно съдейства за поддържане на зрителната острота и забавя стареенето на очите, като подпомага кръвоснабдяването на ретината и мозъка. Може да се приема продължително време, заради високия си профил на безопасност. Освен това е икономически изгоден, тъй като се дозира само по 1 капсула на ден, след хранене.

Потърсете го в аптеките или го поръчайте онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola