как да пазим очите си

В интернет пространството има много информация за това как да пазим очите си. Но знаем ли кои съвети наистина работят? В текущата статия ще посочим препоръки за здрави очи с доказан ефект!

Как да пазим очите си – ценни практики за добро очно здраве

Да проучим семейната история

За да знаем пред какви потенциални здравни рискове сме изправени е нужно буквално да погледнем в миналото. По-точно в историята на здравето на очите на членовете от нашето семейство. Ако някои от нашите близки родственици са имали очно заболяване, което се унаследява, шансът и ние да развием такова се увеличава. Нека проучим семейната здравна история за заболявания, като пигментен ретинит, макулна дегенерация, вродена катаракта и глаукома, нощна слепота и други.

Да забравим за вредните навици

Не е мит, че определени навици вредят на здравето. И не е нужно да започнем да усещаме негативните последици от тютюнопушенето, вредната храна и злоупотребата с алкохол, за да ги преустановим. Пушачите (и бившите също) са в по-висок риск от макулна дегенерация, от хората, които не са използвали тютюневи изделия. Хората, които не спазват пълноценен режим на хранене и имат наднормено тегло или затлъстяване също са в здравен риск. Те могат да развият диабет тип 2 и други заболявания, които се свързват с очни болести, като диабетна ретинопатия и глаукома.

Още редица други вредни привички също могат да увредят очите. За да запазим здравето им, нека не:

Да научим от какво се нуждаят очите

Очите ни се нуждаят от силна храна. За да се храним така, че да бъдат те здрави, а зрението силно, е необходимо да прибавим към менюто си определени храни. Те трябва да съдържат полезни нутриенти, като витамини А, Е, C, B1, B2, B3, B6, B9, B12, омега-3 мастни киселини и каротеноиди, като лутеин и зеаксантин. След като знаем от какво имат нужда очите, да им го набавим чрез прием на пресни плодове, зеленчуци, риба, морски деликатеси, черен дроб, яйца, авокадо, царевица, сурови ядки.

Как да пазим очите си – една стъпка за отлично очно здраве!

Следването на посочените по-горе съвети помага да предпазим очите си. А какво още можем да направим, за да бъдат те не само защитени, а и да функционират по-добре? Според офталмолозите е удачно да започнем прием на очен офталмопротектор. Това средство предпазва и подобрява очното здраве и остротата на зрението. Най-мощните очни протектори на българския пазар са продуктите с марка Околут. Те осигуряват всичко, от което очите имат нужда – балансирани комбинации от очни пигменти и антиоксиданти. Всеки продукт е със състав, съобразен според нуждите на детските очи, очите на възрастните и хората, страдащи от макулна дегенерация и пигментен ретинит.
Продуктите Околут са доказано ефективни и безопасни – природният им състав го гарантира!

borola