митове за зрението

Множеството информация относно различните митове за зрението, често ни подвеждат и понякога не можем да разберем къде се крие истината. Затова и в тази статия ще опровергаем различните погрешни схващания давайки възможност на читателите да определят кое е най-добро за тяхното очно здраве.

Яденето на моркови подобрява зрението – мит или реалност?

Един от най-разпространените митове за зрението е, че консумирането на големи количества моркови ще помогне за предотвратяване на очни заболявания. Въпреки че морковите наистина са богати на витамин А, излишъкът от него няма да осигури свръхчовешко зрение. Балансирана диета, богата на различни хранителни вещества, включително витамини С и Е, цинк и омега-3 мастни киселини всъщност поддържа цялостното здраве на очите.

Седене близо до телевизора уврежда очите – един от честите митове за зрението

Родителите често предупреждават децата да не седят твърде близо до телевизионния и друг вид екрани опасявайки се, че това може да навреди на зрението им. Въпреки това, няма научни доказателства в подкрепа на твърдението. Да, истина е, че продължителното време пред екрана може да причини напрежение и умора на очите, но всъщност на какво разстояние се намира не е основната грижа. Проблемът изхожда от прекомерното стоене и взиране в дигиталните устройства. Затова и насърчаването на почивки и практикуването на правилото 20-20-20 може да облекчи напрежението в зрителния орган, независимо от близостта.

Четенето на слаба светлина отслабва очите – факт или..?

Четенето при слаба светлина може да причини напрежение в очите и дискомфорт, но няма да увреди трайно зрението. Противно на общоприетото схващане, очите се адаптират към условия на слаба светлина без дълготрайни последствия. Въпреки това, адекватното осветление е от съществено значение за предотвратяване на умората на очите и осигуряване на удобни условия за четене.

Носенето на очила е вредно за очите – един от грешно схващаните митове за зрението

Теорията за естествената корекция на зрението определено има своите привърженици. Счита се, че виждането ще се подобри самостоятелно без намесата на очила или контактни лещи. Хората вярващи е тази хипотеза твърдят, че мускулите, които контролират очната леща закърняват при носене на средства за корекция на зрението, защото активността им е понижена. Всъщност носенето на очила може да навреди на виждането единствено, когато те не отговарят на индивидуалните потребности на пациента. Когато диоптърът е правилно определен, носенето на коригиращи очила се свързва само с ползи за по-добро виждане.

Упражненията могат да премахнат нуждата от очила – истина или още един от многото митове за зрението?

Въпреки че упражненията за очи могат да подобрят мускулната сила и координацията, те не могат да обърнат рефракционните грешки или да премахнат нуждата от очила и контактни лещи. Състояния като късогледство, далекогледство и астигматизъм са резултат от структурни проблеми в окото, а не от слаби мускули. Упражненията за очи могат да допълнят зрителната терапия, но не трябва да заместват предписаните коригиращи мерки.

След разбулване на някои митове за зрението е време за решение за добро очно здраве

Офталмолозите у нас препоръчват прием на Околут Комби / Ocolut® Combi за добро очно здраве и в помощ при лечението на болести на зрителния анализатор и рефракторни нарушения. Той е единствения природен продукт у нас, който съчетава всички пигменти и антиоксиданти за здрави очи. Натуралният офталмопротектор съдържа рационална комбинация от лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин, които осигуряват пълна пигментна и съдова защита. При редовен прием продуктът неутрализира вредното влияние на свободните радикали, защитава ретината, макулата и кръвоносните съдове. Изключително подходящ е за профилактика и овладяване на зрителни смущения и очни заболявания. Безспорно предимство на продукта е удобната и икономически изгодна дозировка – приема се по 1 растителна капсула (VGcaps) дневно, след хранене. Може спокойно да се употребява от вегани и вегетарианци. Изцяло природният състав гарантира високия профил на безопасност при продължителна употреба.

Потърсете в аптеките или закупете от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola