храна за очите

Консумирането на подходяща храна за очите е от съществено значение за поддържане и подобряване на зрението. Някои хранителни вещества са изключително важни за здравето на очите и включването им в диетата може да предотврати редица очни заболявания, като макулна дегенерация например. Не пропускайте статията и разберете коя е най-добрата храна за очите днес, за да имате добро очно здраве утре!

Моркови – известната на всички храна за очите

Морковите често се свързват с добро зрение и има основателна причина за това. Те са богати на бета-каротин, форма на витамин А, който е от решаващо значение за здравето на очите. Бета-каротинът помага за защита на повърхността на окото и е важен за зрителния анализатор при условия на слаба светлина. Освен това витамин А играе жизненоважна роля за предотвратяване на очни инфекции и други сериозни очни заболявания, като катаракта например.

Риба – не пропускайте тази храна за очите

Рибата, особено мазната като сьомга, тон и скумрия, са отлични източници на омега-3 мастни киселини. Ретината на окото се нуждае от два вида омега-3, за да функционира правилно – Докозахексаенова киселина (DHA) и Ейкозапентаенова киселина (EPA). Освен това тези здравословни мазнини са от решаващо значение за поддържане структурното здраве на клетъчните мембрани в очите. Омега-3 мастните киселини също имат противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за предотвратяване на синдрома на сухото око и да намалят риска от развитие ма макулна дегенерация. Затова не пропускайте да включите в диетата си редовна консумация на риба и морски дарове поне 2 пъти на седмица. Така ще си осигурите хранителни вещества, които насърчават ясно и добро зрение.

Храна за очите, богата на витамин C

Витамин С е мощен антиоксидант, който е от изключително значение за здравето на очите. Той ги предпазва от увреждане, причинено от свободните радикали и поддържа здравето на кръвоносните съдове на зрителния анализатор. Всички клетки, включително и зрителните са зависими от наличието на витамина. Той също така е важен за правилното усвояване на хранителните вещества от организма. Затова и се оказва една много важна храна за очите. Добрата новина е, че витамин C се намира лесно, особено в цитрусовите плодове. Включете към диетата си портокали, грейпфрут и лимони, за да поддържате добро очно здраве.

Листни зелени зеленчуци – важна храна за очите

Листните зелени зеленчуци като спанак, къдраво зеле и кейл са пълни с лутеин и зеаксантин. Това са антиоксиданти, които са концентрирани в макулата, част от ретината, отговорна за централното зрение. Те са много важни, защото помагат за предпазване на очите от вредна светлина и окислително увреждане. Проучвания показват, че лутеинът и зеаксантинът могат да намалят риска от хронични очни заболявания, включително свързана с възрастта макулна дегенерация и катаракта. Включването на листни зеленчуци във вашата диета може да поддържа здравето на очите в дългосрочен план.

Най-доброто природно средство като храна за очите

Според специалистите по очно здраве, най-доброто решение за поддържане на зрителните органи в изправност е прием на качествен природен продукт. И тук на помощ идва Околут Комби / Ocolut® Combi. Това е първият 100% натурален офталмопротектор на пазара у нас, който съдържа всички пигменти и антиоксиданти за очи. Всяка растителна капсула от този природен дар доставя на зрителните органи оптимално количество лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин. Благодарение на мощното допълващо действие на активните съставки продуктът осигурява пълна пигментна и съдова защита на очите. А какъв е резултата? Забавя се стареенето на очните клетки, подобрява се функцията на фоторецепторните клетки и кръвоснабдяването в зоната на зрителния анализатор. За да се разгърне потенциала му обаче е необходимо да се приема продължително време. Това не трябва да ви притеснява, тъй като на първо място природното средство е с висок профил на безопасност и се приема само 1 път на ден след хранене, което му дава и още едно предимство – икономически изгоден.
Потърсете в аптечната мрежа в страната или закупете лесно и удобно от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola