катаракта без операция

Може ли да се спре прогресията на катаракта и да се подобри зрението без операция? Специалистите твърдят, че повечето очни заболявания могат да бъдат избегнати и успешно овладяни чрез правилните методи. Но преди да научите кои са те, нека си припомним какво се крие зад диагнозата катаракта.

Повече за катаракта

Катаракта е бавно прогресиращо очно заболяване. Проявява се с влошаване на зрението до степен на невъзможност за извършване на лесни ежедневни дейности. Тези последствия се дължат на замъгляване и влошаване пропускливостта на лещата на окото, поради което се намалява количеството допусната до ретината светлина. Крайният резултат е влошаване качеството на проектирания върху ретината и възприет от мозъка образ.

Катарактата се развива бавно и неусетно и често се открива в момент, в който зрението е вече силно увредено. В такива случаи единствен изход за подобряване на състоянието е операция.

Инвазивни процедури за възстановяване на увреденото зрение

Модерният метод факоемулсификация се прилага успешно и у нас. При него се прави минимален разрез на повърхността на окото. През този разрез с помощта на ултразвукова апаратура се раздробява увредената и замъглена леща на окото и се „изсмукват“ получените частици. След това се поставя нова изкуствена леща, с което се осигурява оптимална пропускливост за светлина и се възстановява качеството на зрението. Въпреки успеваемостта на метода се препоръчва оперативните процедури при възможност да бъдат избягвани.

Може ли да се овладее катаракта без операция?

Отговорът е – да. Според много съвременни проучвания катарактата подлежи на профилактика и овладяване без оперативна намеса. Това важи най-вече за пациенти в начален стадий на заболяването и за тези, които предвидливо полагат профилактични грижи за зрението си. Затова преди да се предприеме операция е добре да се гласува доверие на другите изпитани и безвредни методи за овладяване на катаракта.

Спиране на прогресията на катаракта и подобряване на зрението без операция

Безспорните данни от множество проведени изследвания са достатъчни, за да се заключи, че катарактата може да се овладее без операция. Средство на първи избор на видни офталмолози и доволни пациенти е природният офталмопротектор Околут Комби/Ocolut® Combi.

Околут Комби е мощно комбинирано средство с широкоспектърно действие, което подобрява зрението и подпомага лечението на катаракта. Продуктът предлага универсално решение за очното заболяване, благодарение на балансирания си състав, включващ незаменими зрителни пигменти и антиоксиданти. Приемът на Околут Комби осигурява пълна съдова и пигментна защита за очите, подобрява кръвоснабдяването и подхранването на окото и неутрализира увреждащото действие на свободните радикали. Околут Комби е най-удачният, натурален и напълно безвреден избор за успешно овладяване на катаракта – стопиране на прогресията ѝ и подобряване на зрението.

Продуктът се препоръчва за прием при висок риск от развитие на заболяването, както и като допълващо основното лечение средство.

borola