здрави очи през лятото

Поддържането на здрави очи през лятото е от решаващо значение за предотвратяване на дълготрайни увреждания и нежелан дискомфорт. Повишеното излагане на UV лъчи, топлината и някои фактори на околната среда могат да се окажат предизвикателство за постигане на тази цел. Затова и в тази статия ще разгледаме някои от най-добрите практики за защита на очите през летните месеци.

За здрави очи през лятото е важна слънцезащитата

Една от най-сериозните заплахи за здравето на очите през лятото е излагането на ултравиолетови (UV) лъчи. Продължителното облъчване може да доведе до сериозни очни заболявания като катаракта, макулна дегенерация и фотокератит – подобен на слънчево изгаряне на роговицата. За да защитите важния сетивен орган от вредните UV лъчи, носенето на слънчеви очила се превръща в необходимост. Те трябва да са висококачествени, които блокират 100% от UVA и UVB лъчите. Потърсете такива, които потвърждават UV защита и изберете обгръщащи стилове, за да осигурите пълно покритие. Това означа стъклата да са достатъчно големи, покриващи и кожата в страни. Като допълнителна мярка се подсигурете и с още един аксесоар, а именно шапка с широка периферия. Тя ще засенчи очите и лицето ви от пряката слънчева светлина. Не забравяйте, че дори в облачни дни UV лъчите могат да проникнат през облаците, така че е важно да носите слънчеви очила през светлата част от деня.

Останете хидратирани за здрави очи през лятото

Поддържането на добра хидратация е жизненоважно за цялостното здраве, включително здравето на зрителния орган. Дехидратацията може да доведе до сухота в очите, което причинява дискомфорт, дразнене и замъглено зрение. През лятото, когато температурите се повишават е по-вероятно да губите течности чрез потта. Затова е важно да пиете много вода през целия ден. Стремете се към поне осем чаши вода дневно и увеличете приема си, ако се занимавате с физически дейности или прекарвате продължителни периоди на слънце. Освен това, консумацията на хидратиращи храни като диня, краставици и портокали може да помогне за поддържане на адекватни нива на течности в тялото ви и да поддържа очите ви хидратирани и добре подготвени за летни преживявания.

Управляване на алергиите за здрави очи през лятото

Лятото също може да доведе до сезонни алергии, които засягат и очите. Полен, прах и други алергени могат да причинят симптоми като зачервяване, сърбеж и сълзене. За да управлявате алергиите и да поддържате здрави очи през лятото, е важно да сведете до минимум излагането на алергени. Дръжте прозорците затворени през дните с висок полен и използвайте пречиствател, за да филтрирате въздуха. Когато прекарвате време на открито, носенето на слънчеви очила ще помогне за намаляване на количеството полени, които влизат в контакт с очите ви. Ако изпитвате тежки симптоми на алергия, консултирайте се с очен специалист за персонализирани възможности за лечение.

Използвайте защитни средства при дейности на открито за здрави очи през лятото

Много летни дейности, като плуване, градинарство и спортове на открито, могат да изложат очите ви на различни опасности. Хлорът в плувните басейни, например, може да раздразни очите, докато контактът с пясъка или мръсотията може да е причина за очни инфекция. Затова по време на плуване, носете подходящи за целта очила които прилягат плътно и осигуряват уплътнение, за да не проникне вода. Освен това, ако носите контактни лещи, внимавайте като плувате, тъй като към тях могат да се прикрепят бактерии, което да увеличи риска от очни инфекции. Винаги почиствайте и съхранявайте вашите лещи правилно и обмислете използването на такива за еднократна употреба през лятото за допълнителна хигиена.

Природна помощ за здрави очи през лятото

За да сме сигурни, че осигуряваме на организма си пълния набор от вещества, необходими за добро зрение, специалистите препоръчват прием на Околут Комби / Ocolut® Combi в допълнение към по-горе посочените мерки. Този изцяло природен продукт съдържа мощна комбинация от очните пигменти лутеин и зеаксантин, и антиоксидантите за очи – астаксантин и проантоцианидин. Заедно тези продукти осигуряват на очите ни защита от свободните радикали, укрепват съдовете и подобряват микроциркулацията в зоната на ретината и неутрализират фототоксичното действие на UV-лъчите. Продуктът е удобен за прием – по 1 растителна капсула на ден, след хранене и е икономически изгоден.

Потърсете в аптеките или поръчайте лесно и удобно от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola